DISTRIBUIȚI
The Times

Racheta de tip R9X este în dezvoltare din 2011 şi are drept obiectiv să reducă considerabil numărul victimelor civile, dezvăluie Wall Street Journal, potrivit agerpres.

O rachetă foarte precisă care nu explodează este ultima armă secretă dezvoltată de guvernul american pentru a face faţă terorismului, conform publicaţiei americane, citată de revista franceză Le Point duminică.


Citește și : Gardienii Revoluţiei denunţă războiul psihologic american

Pentagonul şi CIA au utilizat deja această armă în mare secret. Principiul ei de a acţiona este simplu: racheta nu explodează când loveşte solul, ci se zdrobeşte de pământ. Şase lame lungi, aranjate în interior, se desfăşoară apoi pentru a lovi ţinta.

Arma este în curs de dezvoltare din 2011, proiectul fiind conceput în timpul mandatului lui Barack Obama. Racheta a cunoscut mai multe denumiri, între „Bomba ninja” şi mai recent R9X. La vremea respectivă, guvernul făcuse din Osama ben Laden, liderul Al Qaida, ţinta sa nr.1. Autorităţile americane luau în considerare proiectul de a-l lovi cu o rachetă cu capacităţi similare, dar în cele din urmă au optat pentru o operaţiune la sol a forţelor speciale.

Racheta R9X poate fi utilizată când liderul unui grup terorist este identificat şi localizat cu precizie, iar armata vrea să evite cu orice preţ o baie de sânge în rândurile populaţiei civile.

Wall Street Journal nu a putut să obţină mai multe informaţii despre calendarul dezvoltării rachetei. În 2013, Barack Obama declarase că „trebuie să fie aproape sigur că nu va exista niciun civil ucis sau rănit în cursul unei lovituri”. Un oficial a asigurat că arma a fost dezvoltată special pentru a „evita pierderi civile”.

Guvernul american a fost criticat de-a lungul anilor pentru acţiunea sa în Afganistan, în Irak şi în Siria. Bombardamentele sale care vizau ţinte precise au provocat adeseori moartea civililor. Guvernul justifică fabricarea noii rachete şi prin faptul că teroriştii dezvoltă noi strategii pentru a scăpa loviturilor americane. Ei s-au obişnuit să se ascundă printre populaţia civilă pentru a obliga comandamentul american să renunţe să bombardeze unele ţinte.

Citește și : Israelul a redeschis punctele de trecere cu Gaza după ce le închisese în urmă cu nouă zile

Racheta prezintă de asemenea avantajul de a putea fi utilizată când teroristul se află într-o clădire fără a-i distruge în întregime structura. Totuşi, armata va trebui să aibă în posesia sa informaţii extrem de precise despre poziţia ţintei pentru a putea efectua o lovitură. Totodată, faptul de a avea mai multe oportunităţi de a efectua un tir fără a ucide civili permite reducerea numărului de ore de supraveghere.

Dacă Barack Obama se angajase să reducă numărul de lovituri, Donald Trump, încă de la sosirea sa la putere, a anulat un ordin al predecesorului său care cerea un raport anual despre numărul victimelor civile colaterale. Preşedintele american a dat în acelaşi timp mai multă flexibilitate CIA pentru a efectua lovituri cu drone. Rămâne de ştiut când R9X va fi utilizată pentru prima lovitură în mod oficial, notează Le Point.