DISTRIBUIȚI
Coffee House - The Spectator

Riscul unui Brexit fără niciun acord va fi tot mai mare dacă Uniunea Europeană adoptă la negocieri o abordare ‘deliberat intransigentă’, a declarat joi, în faţa parlamentarilor din Camera Comunelor, negociatorul-şef britanic Dominic Raab, citat de agenţiile Press Association şi EFE, scrie Agerpres.

El a avertizat de asemenea că autorităţile franceze ar putea recurge la o abordare ‘cu încetinitorul’, care ar crea haos în comerţul peste Canalul Mânecii.


Citește și : Cazul Khashoggi: Parlamentul European îndeamnă ţările europene să sancţioneze Arabia Saudită

Conform unor relatări, guvernul de la Londra examinează posibilitatea de a închiria nave comerciale pentru a asigura aprovizionarea cu alimente şi medicamente în eventualitatea unor dificultăţi în transportul mărfurilor între porturile Calais şi Dover în cazul unui Brexit fără niciun acord.

‘Există cu siguranţă riscul unui ‘no deal’ (ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord, n.red.), mai ales dacă UE recurge în mod deliberat la o abordare intransigentă’, a indicat Raab în declaraţia sa.

‘Trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu, în care autorităţile din Calais vor acţiona în mod voit cu încetinitorul, provocând o deviere a fluxurilor către porturi mai primitoare din alte ţări’, şi-a exprimat el îngrijorarea.

Întrebată despre declaraţiile oficialului britanic, Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că nu doreşte să intre într-un joc al acuzaţiilor. ‘Dorim să ajungem la un acord privind o retragere ordonată a Marii Britanii din UE’, a asigurat ea.

Citește și : Ambasadorii statelor membre ale NATO au evaluat implicaţiile comportamentului destabilizator al Rusiei asupra securităţii aliaţilor

Un oficial britanic de rang înalt, dar neprecizat, a avertizat într-o declaraţie acordată publicaţiei The Times că ‘timpul se scurge şi cu cât se întârzie mai mult cu atât va fi mai greu’ să se convină un acord în vederea unei ieşiri ordonate a Marii Britanii din UE la data deja stabilită, 29 martie 2019.

Anterior, premierul Theresa May a spus că acordul cu UE privind Brexitul este realizat în proporţie de 95%, singurul obstacol notabil fiind situaţia frontierei nord-irlandeze.