DISTRIBUIȚI
Accent TV

Preşedintele Republicii Moldova nu poate să propună un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale parlamentului, a decis miercuri Curtea Constituţională de la Chişinău, respingând o sesizare în acest sens din partea preşedinţiei în condiţiile în care partidele care au intrat în legislativ în urma alegerilor din 24 februarie nu au reuşit până acum să formeze o coaliţie majoritară, informează presa de peste Prut, potrivit agerpres.

Curtea a subliniat că pentru a propune un candidat la funcţia de premier, şeful statului trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituţional în persoana preşedintelui parlamentului, ca reprezentant al forului legislativ, relevă Radio Chişinău.


Citește și : Iranul este pregătit pe plan militar pentru a învinge alianţa americano-israeliană, declară ministrul apărării iranian

De asemenea, trebuie să fie alese organele care fac posibilă convocarea parlamentului în şedinţe, adică Biroul permanent şi preşedintele parlamentului, potrivit unui comunicat al Curţii.

‘Lipsa organului care reprezintă parlamentul, pe de o parte, precum şi lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe preşedintele Republicii Moldova să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru. Circumstanţele în discuţie nu echivalează cu o respingere tacită sau cu o lipsă de susţinere a ‘candidaturii propuse’ pentru că această candidatură nici nu poate fi propusă’, conform deciziei Curţii.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională a stabilit că Igor Dodon este obligat să consulte grupurile parlamentare în eventualitatea desemnării unui candidat la funcţia de premier.

Parlamentul de la Chişinău – constituit în urma alegerilor din 24 februarie – nu şi-a ales încă organele de conducere din cauza imposibilităţii formării unei coaliţii majoritare.

Preşedintele Igor Dodon a avertizat din nou miercuri că parlamentul ar putea fi dizolvat la mijlocul lunii iunie, dacă până atunci nu vor fi constituite organele sale de conducere, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău.

Citește și : Olanda suspendă instructajul trupelor irakiene din cauza unei ameninţări de securitate

În noul legislativ au intrat Partidul Socialiştilor (prorus, proprezidenţial), cu 35 de mandate, Partidul Democrat (PD) – 30 de mandate, Blocul ACUM ( format din Partidul Acţiune şi Solidaritate – PAS – şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr – PPDA)- 26 de mandate şi Partidul Şor – 7 mandate. Trei mandate le-au revenit deputaţilor independenţi.