DISTRIBUIȚI
laSexta

Quim Torra, premierul administrației Cataloniei, va relansa marți campania de separare de Spania a regiunii catalane, astfel respingând o ofertă a Madridului privind un referendum pe tema unei autonomii sporite a regiunii, informează agenția de știri Reuters, citând surse guvernamentale catalane, potrivit mediafax.

Torra, care urmează să țină marți după-amiază un discurs intitulat „Momentul nostru”, în care va trasa liniile campaniei secesioniste, a preluat șefia guvernului regional catalan în luna mai.


Citește și : Venezuela: Rezervele internaţionale ale Banco Central au scăzut cu aproape 80% în ultimii 10 ani

O sursă din Guvernul catalan a declarat că Torra va cere marți organizarea unui nou referendum privind independența regiunii.

Premierul Spaniei, socialistul Pedro Sanchez, a adoptat o poziție mai blândă față de Catalonia de la preluarea puterii, în luna iunie, însă Torra nu s-a arătat dispus să renunțe la organizarea unui plebiscit privind independența regiunii.

„Voi duce (inițiativa privind independența) până la capăt”, a declarat Torra într-un interviu publicat luni, adăugând: „Voi merge până unde vrea Parlamentul catalan să merg”.

Pedro Sánchez, premierul Spaniei, s-a declarat luni în favoarea organizării unui referendum în Catalonia privind statul regiunii autonome, dar a subliniat că votul nu ar fi unul privind independența, lucru care ar fi neconstituțional.

Votul s-ar referi la un nou statut regional – cadrul legal care se referă la drepturile și obligațiile cetățenilor din Catalonia, cât și competențele, instituțiile politice și finanțarea regiunii.

Citește și : Sebastian Kurz denunță ‘agresiunea rusă’ în estul separatist al Ucrainei

Însă Sánchez a avertizat că articolul 155 din Constituția Spaniei (care prevede posibilitatea suspendării autonomiei unei regiuni) este în continuare valid și ar putea fi utilizat din nou în cazul în care liderii catalani încearcă încă o dată să obțină independența regiunii.