DISTRIBUIȚI
efe

Liderul separatist catalan Quim Torra urmează a fi suspendat din funcţie pentru nesupunere, a decis luni Curtea Supremă a Spaniei, citată de DPA, potrivit agerpres.

Curtea Supremă a confirmat în unanimitate o hotărâre a tribunalului regional catalan de anul trecut împotriva căreia Torra a făcut apel şi care stipula că liderul catalan în vârstă de 57 de ani nu poate ocupa funcţii publice timp de 18 luni.


Citește și : Armenia cere la CEDO măsuri împotriva Azerbaidjanului

Torra va plăti de asemenea o amendă de 30.000 de euro şi trebuie să-şi transfere funcţia de prim-ministru regional adjunctului său, Pere Aragones.

Mass-media estimează că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Aragones ar trebui să convoace atunci noi alegeri pentru începutul anului 2021.

Torra a refuzat să dea jos simbolurile şi afişele mişcării de independenţă catalane din biroul său şi de pe alte clădiri publice înainte de alegerile parlamentare de anul trecut, sfidând instrucţiunile comisiei electorale.

Vezi și : Aleksei Navalnîi confirmă vizita lui Merkel

Unele dintre postere cereau eliberarea separatiştilor închişi, numindu-i „prizonieri politici”.

Observatorii se tem că hotărârea judecătorească ar putea declanşa noi tensiuni în conflictul asupra independenţei Cataloniei, în contextul care survine în mijlocul pandemiei şi la marcarea a trei ani de la referendumul ilegal pentru independenţă.