DISTRIBUIȚI
El Mundo

Şeful guvernului provincial catalan, Quim Torra, a îndemnat marţi Madridul să înceapă negocieri fără condiţii cu privire la autodeterminarea Cataloniei, angajându-se că va susţine permanent acest „drept”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

„Nimeni nu-i va interzice acestei ţări să continue să avanseze pe calea pe care o vor cetăţenii săi… Vom apăra mereu dreptul la autodeterminare în Catalonia”, a declarat Torra în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și : Jimmy Carter a fost internat în spital

Atmosfera din Catalonia s-a mai liniştit de duminică, după şapte nopţi consecutive de proteste uneori violente declanşate de condamnarea la închisoare a nouă lideri separatişti în legătură cu referendumul interzis din 2017, dar pentru marţi seara asociaţia Comitetele de apărare a republicii (CDR) a convocat un nou miting în centrul Barcelonei.

Luni, premierul spaniol Pedro Sanchez a efectuat o scurtă vizită la Barcelona pentru discuţii cu reprezentanţi ai forţelor de securitate, inclusiv cu ofiţeri răniţi în cursul protestelor, înaintea căreia i-a adresat lui Quim Torra un mesaj în care îl acuza că nu şi-a făcut datoria de a reinstala ordinea şi de a condamna violenţele.

În ce-l priveşte, Torra a făcut apel marţi la Sanchez să „iniţieze un dialog fără condiţii (…) în cadrul căruia guvernul catalan să-şi apere dreptul la autodeterminare”.

Citește și : Jihadista care a vrut să arunce în aer Notre-Dame cere recurs

Liderul catalan a mai afirmat că refuzul lui Sanchez de a avea o întrevedere sau o discuţie telefonică, în ultimele patru zile, reprezintă un „semn de dispreţ”, dar a asigurat că va continua să încerce să discuta cu premierul.

El a reiterat că respinge „toate violenţele” şi a propus ca o comisie parlamentară catalană să investigheze răspunsul poliţiei la revolte pentru a stabili responsabilităţile.