DISTRIBUIȚI
El Pais

Procesul în care liderul regional separatist catalan Quim Torra este inculpat pentru nesupunere, după ce a refuzat să retragă simboluri separatiste de pe instituţii publice, s-a deschis luni într-un context de puternice tensiuni în această regiune spaniolă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Parchetul cere ca lui Torra să-i fie interzise drepturile electorale timp de 20 de luni, o sentinţă care l-ar împiedica pe acesta să mai rămână preşedintele Cataloniei.


Vezi şi: ATAC armat în curtea casei! 4 morţi şi 6 răniţi în California – VIDEO

Faptele pentru care este inculpat Quim Torra datează din luna martie, când autoritatea electorală spaniolă i-a ordonat să retragă simbolurile de independenţă de pe sediile publice pentru a garanta neutralitatea instituţională în timpul campaniei pentru alegerile legislative de la sfârşitul lui aprilie.

Erau vizate în special un banner de pe faţada sediului guvernului catalan de la Barcelona, cu sloganul ‘Libertate pentru prizonieri politici şi exilaţi’, şi pe care figura o panglică galbenă, simbolul prin care separatiştii cer eliberarea liderilor lor aflaţi în închisoare. Aceştia au fost condamnaţi în octombrie la pedepse grele pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017.

Citeşte şi: Michael Bloomberg a ajuns la momentul pocăinţei: ‘Îmi cer iertare!’

După ce a ignorat de două ori termenul impus de autoritatea electorală, guvernul catalan a sfidat această instanţă acoperind bannerul cu unul similar, pe care figura o panglică albă tăiată cu o linie roşie în locul panglicii galbene.

Quim Torra, un apropiat al fostului lider catalan Carles Puigdemont, a cedat în cele din urmă, retragând bannerul înaintea intervenţiei poliţiei.