DISTRIBUIȚI
Facebook

Qatarul va găzdui negocierile indirecte între Iran şi Statele Unite în zilele următoare, a relatat, luni, presa iraniană, pe fondul eforturilor Uniunii Europene de a soluţiona impasul de luni de zile cu privire la negocierile de relansare a acordului nuclear din 2015, relatează Reuters , scrie news.ro

”Iranul a ales Qatarul să găzduiască negocierile graţie legăturilor amicale dintre Doha şi Teheran”, a declarat, luni, Mohammad Marandi, consilier media al negociatorului nuclear de top al Iranului, agenţiei de presă ISNA.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

În martie, pactul părea aproape de a fi încheiat în contextul în care UE – care coordonează negocierile – i-a invitat pe miniştrii de Externe care reprezintă părţile din acordul de la Viena să finalizeze un acord după 11 luni de negocieri indirecte între Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden.

Însă negocierile au fost suspendate de atunci, în principal din cauza insistenţelor Teheranului ca Washingtonul să elimine Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice (IRGC), forţa sa de securitate de elită, de pe lista Organizaţiei Teroriste Străine din SUA.

Şeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, care a vizitat săptămâna trecută Iranul, a declarat, sâmbătă, că negocirile indirecte ar trebui să fie reluate în zilele următoare într-o ţară din Golf pentru a depăşi impasul.

O sursă familiară vizitei a declarat că ”trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, este aşteptat să sosească luni la Doha şi se va întâlni cu ministrul de Externe al Qatarului”. În schimb, un oficial iranian a afirmat că negociatorul-şef al Iranului, Ali Bagheri Kani ”va fi la Doha pentru negocierile din 28 iunie. şi 29.”

Săptămâna trecută, un oficial iranian şi un oficial european au declarat că Iranul a renunţat la cererea de eliminare a Corpului Gărzii Revoluţionare Islamice de pe lista Organizaţiei Teroriste Străine din SUA.

”Nimic nu este convenit până când nu este totul convenit”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh.

”Vom vedea dacă se poate ajunge la un acord în săptămânile următoare… măsurile nucleare ale Iranului sunt reversibile dacă Washingtonul îşi îndeplineşte angajamentele”, a spus el.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

 

Pactul nuclear din 2015 a impus restricţii asupra activităţilor nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele american de la acea vreme, Donald Trump, a retras Statele Unite din acord în 2018, prin reintroducerea sancţiunilor economice dure asupra Teheranului.

Iranul a răspuns încălcând restricţiile nucleare ale pactului, inclusiv un plafon de 3,67% asupra purităţii uraniului şi o limită de 202,8 kg pentru stocul său de uraniu îmbogăţit.