DISTRIBUIȚI
Reuters

Qatarul a anunţat miercuri schimbări legislative menite să anuleze controversatele reguli aplicate lucrătorilor străini, cum ar fi în special obţinerea unei vize de ieşire pentru a putea părăsi ţara sau interdicţia de a-şi schimba locul de muncă fără un acord al angajatorului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aceste autorizaţii au fost până în prezent baza sistemului denumit ”kafala”, calificat de ONG-uri drept un sistem de sclavie modernă, prin care companiile puteau să-şi împiedice angajaţii să părăsească ţara ori să-şi schimbe locul de muncă.


Citește și : Zelenski: Ucraina ‘nu va face nimic’ în ceea ce priveşte ancheta în vederea destituirii lui Trump

Anul trecut vizele de ieşire au fost suprimate pentru majoritatea lucrătorilor străini, dar au rămas încă în vigoare pentru unii dintre aceştia, autorităţile de la Doha dorind acum să le elimine complet.

”Guvernul a adoptat o nouă legislaţie (…) pentru salariul minim, (…) o nouă reglementare pentru a facilita schimbarea locului de muncă (…), precum şi un proiect de lege pentru eliminarea autorizaţiilor de ieşire”, a declarat ministrul qatarez al muncii, Youssef Mohamed al-Othman Fakhroo. El nu a precizat care va fi salariul minim, dar anterior guvernul a sugerat că acesta va fi de 750 de riali (circa 185 de euro) pe lună.

În Qatar sunt circa două milioane de lucrători străini, mulţi dintre ei fiind angajaţi direct sau indirect pentru proiectele de infrastructură legate de Campionatul Mondial de Fotbal din anul 2022. În urma numeroaselor critici ce privesc în special tratamentul aplicat lucrătorilor pe aceste şantiere ale Campionatului Mondial, guvernul de la Doha a promis în luna februarie o revizuire a Codului Muncii în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă.

Citește și : Trump: ‘Siria poate lupta cu Turcia. Au mult nisip cu care să se joace’