DISTRIBUIȚI
Reuters

Qatarul a fixat la 750 de riali (echivalentul a 195 de dolari sau 166 de euro) salariul minim lunar pentru muncitorii migranţi, o reformă introdusă de emirat în urma criticilor internaţionale referitoare la condiţiile în care trăiesc şi lucrează cei în jur de 2 milioane de migranţi, mai ales pe şantierele instalaţiilor care vor găzdui Cupa Mondială la fotbal în 2022, transmite AFP, potrivit agerpres.

În acest salariu nu sunt incluse cheltuielile pentru cazare, hrană şi asistenţă medicală, care sunt în sarcina angajatorului, a precizat ministrul muncii, Issa al-Nouaimi, care a făcut anunţul.


Suma este provizorie, studiindu-se în prezent posibilitatea unei majorări, a indicat el.

Citeşte şi: Asasinat la comandă în Israel? Un om a murit după ce maşina i-a sărit în aer pe autostradă – FOTO

Introducerea unui salariu minim, care, potrivit ministrului, intră în vigoare imediat, face parte dintr-un ansamblu de reforme privind legislaţia muncii, anunţat luna trecută de Doha în urma criticilor internaţionale.

‘Toate contractele trebuie de acum aprobate de Ministerul Muncii. Nu vom aproba niciun contract de muncă în care salariul este mai mic de 750 de riali. Dacă un contract este modificat, vom aplica noile proceduri’, a subliniat Nouaimi.

Alte măsuri se referă la obligaţia înregistrării contractelor de muncă la guvern şi interdicţia ca angajatorii să-şi împiedice angajaţii să părăsească ţara sau să schimbe locul de muncă.

După anunţarea acestor reforme, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a decis la 8 noiembrie că statul Qatar nu încalcă drepturile angajaţilor şi a clasat plângerea care îl viza.

Citeşte şi: Un lider comunist chinez îşi acuză colegii de rang înalt de practicarea VRĂJITORIEI

Angajamentul Qatarului survine în plină criză care îl opune Arabiei Saudite şi aliaţilor acesteia, Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, care îl supun unui boicot politic şi economic.

Potrivit ministrului Nouaimi, ‘angajamentul Qatarului nu se opreşte aici’, ci este ‘unul pe termen lung, în care vom aduce noi îmbunătăţiri’ ale condiţiilor pentru muncitorii migranţi.