DISTRIBUIȚI

Qatarul şi Arabia Saudită şi-au redeschis sâmbătă frontiera terestră, au anunţat surse qatariote, la câteva zile după reluarea relaţiilor între micul emirat şi mai multe ţări vecine care l-au boicotat timp de trei ani şi jumătate, informează AFP, potrivit agerpres.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au rupt relaţiile cu Qatarul în 2017, acuzându-l de înţelegere cu adversarii lor iranian şi turc şi de susţinerea islamiştilor, acuzaţii pe care Doha le-a respins mereu.


Citește și : 15 persoane inculpate de justiţia federală pentru violenţe la Capitoliu

Aceste patru ţări arabe au anunţat marţi încheierea crizei, cu ridicarea boicotului diplomatic şi economic asupra Doha, în timpul unui summit al ţărilor din Golf care a avut loc la Al-Ula, în Arabia Saudită.

„Da, frontiera este deschisă”, a afirmat o sursă qatariotă pentru AFP, în timp ce o alta a confirmat reluarea traficului în jurul orelor 07:00 GMT la punctul de trecere a frontierei de la Abou Samrah, la 120 de km la sud de Doha.

Citește și : Autorităţile suedeze propun pentru prima dată implementarea măsurilor de carantină

În data de 4 ianuarie, Kuweitul, mediator în criza din Golf, a anunţat că regatul saudit a acceptat să-şi deschidă toate frontierele sale cu Qatarul. Joi, un avion al Qatar Airways a survolat Arabia Saudită, potrivit companiei.

Din cauza măsurilor stricte de control impuse în Qatar în contextul pandemiei de coronavirus, persoanele ce sosesc din Arabia Saudită vor trebui să prezinte un test negativ, să facă un nou test la frontieră şi să se izoleze timp de o săptămână într-un hotel agreat de autorităţi.