DISTRIBUIȚI
QatarEnergy CEO and Qatar's Minister of Energy, Saad al- Kaabi looks on during the signing ceremony of two sales and purchase agreements to export liquefied natural gas (LNG) to Germany, in Doha, Qatar, November 29, 2022. REUTERS/Imad Creidi

Emiratul Qatar a anunţat marţi un acord prin care va furniza Germaniei gaz natural lichefiat (GNL) pe o perioadă de 15 ani, informează dpa şi AFP, potrivit agerpres.

Gazul va fi vândut de Qatar Energy companiei americane ConocoPhilips, care îl va livra la terminalul aflat în construcţie în portul german Brunsbüttel, de la Marea Nordului, a declarat ministrul energiei al Qatarului, Saad Sharida al-Kaabie, într-o conferinţă de presă la Doha.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

Conform acordului, emiratul va furniza începând din 2026 ‘până la 2 milioane de GNL pe an’, pe o perioadă de cel puţin 15 ani.

Acordul va contribui ‘la eforturile de a sprijini securitatea energetică în Germania şi în Europa’, a afirmat ministrul.

Asia – în frunte cu China, Japonia şi Coreea de Sud – constituie principala piaţă a gazului din Qatar, din ce în ce mai curtat de ţările europene după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

Negocierile cu europenii au fost însă dificile, Germania şi alte ţări refuzând să semneze acorduri pe termen lung identice celor care leagă emiratul Qatar de clienţii săi asiatici.

Săptămâna trecută, emiratul din Golf a încheiat un acord de aprovizionare cu China pe 27 de ani, o durată record în această industrie.