DISTRIBUIȚI
TRT World

Qatarul a anunţat luni că a primit un abmbasador al Arabiei Saudite – pentru prima oară din iunie 2017, când a avut loc o dispută diplomatică între cele două ţări de la Golful Persic – pe fondul unei reconcilieri recente a relaţiilor diplomatice în Orientul Mijlociu, relatează AFP, potrivit agerpres.

Înainte de reluarea relaţiilor diplomatice, în ianuarie 2021, Doha a fost boicotată de Riad şi trei parteneri ai saudiţilor – Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul şi Egiptul.


Citește și : Putin încearcă să ofere partidului la putere în Rusia un impuls preelectoral

Cele patru ţări reproşau bogatului emirat gazifer faptul că susţinea mişcări islamiste şi semăna discordia în regiune prin presa sa critică.

”Vicepremierul şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, totodată ministru de Externe, a primit luni o copie a scrisorilor de acreditare ale ambasadorului regatului Arabiei Saudite în Qatar, prinţul Mansour bin Khaled bin Farhan Al-Saud”, a anunţat Doha.

Şeful diplomaţiei din Qatar l-a ”asigurat de întreaga sa susţinere în vederea preogesului relaţiilor bilaterale între cele două ţări”, a anunţat într-un comunicat Ministerul de Externe din Qatar.

Citește și : SUA donează 2,5 milioane de doze de vaccin Taiwanului

Atât o parte, cât şi cealată au făcut, în ultimele luni, gesturi în vederea unei reveniri la normalitate, printr-o reluare a legăturilor aeriene de la Doha către vechii săi rivali şi o redeschidere a frontierei terestre între Qatar şi Arabia Saudită.

În pofida acestei destinderi, relaţiile Qatarului cu Bahrainul şi EAU rămân reci.