DISTRIBUIȚI

Un tribunal din Bruxelles a respins joi solicitarea de eliberare sub supraveghere a asistentului europarlamentar italian Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi care se află – la fel ca ea – în detenţie pentru presupusa implicare în scandalul de corupţie Qatargate care a afectat Parlamentul European şi a implicat ţări precum Qatarul şi Marocul, a transmis EFE, potrivit agerpres.

”În decizia emisă în această după-amiază (joi după-amiază – n.r.), Camera Consiliului a confirmat arestarea preventivă a lui F.G. şi a lui N.F-T”, a informat într-un comunicat procuratura, care a folosit iniţialele numelor lui Francesco Giorgi şi al lobby-istului italian Nicolo Figa-Talamanca, doi din cei patru arestaţi în Belgia în acest scandal.


Citeşte şi: Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la memorii, în timp ce avocaţii săi costă bugetul 220.000

Apărarea lui Giorgi, coordonată de avocatul Pierre Monville, a evitat să facă declaraţii la finalul şedinţei tribunalului, care a avut loc joi în spatele uşilor închise, la Palatul Justiţiei din Bruxelles.

”Situaţia este complicată”, s-au limitat să declare presei avocaţii lui Giorgi.

Reţinut la 9 decembrie 2022, Giorgi va rămâne deocamdată în închisoarea Saint-Gilles din Bruxelles, acuzat de apartenenţă la o organizaţie criminală, corupţie şi spălare de bani.

Citește și: Mark Rutte vrea înăsprirea regulilor privind migraţia – Black News

Vinerea trecută, acelaşi tribunal a respins cererea de eliberare a lui Kaili, acuzată de aceleaşi delicte şi aflată după gratii la închisoarea pentru femei din Haren.

Kaili, 44 de ani, şi Giorgi, 35 de ani, care au împreună o fetiţă de aproape doi ani, au fost arestaţi la 9 decembrie 2022 după ample percheziţii la mai multe clădiri din Bruxelles, inclusiv la domiciliul celor doi, în cadrul anchetei judiciare belgiene cu privire la presupusa reţea de mită din Parlamentul European pentru a favoriza interesele unor ţări precum Qatarul, Marocul sau Mauritania.