DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a depus un proiect de lege privind prelungirea cu cinci ani a acordul ruso-american New START vizând reducerea arsenalelor lor nucleare, care expiră la 5 februarie, a informat marţi Camera inferioară a parlamentului rus, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Acordul prevede posibilitatea prelungirii lui pe o perioadă de până la cinci ani, dacă Rusia şi Statele Unite iau o astfel de decizie. În ianuarie 2021, un acord de principiu între cele două părţi a fost găsit pentru o prelungire cu cinci ani”, a indicat Duma de Stat, într-o notă publicată pe site-ul său.


Citește și : Biden ÎNCHIDE mai multe închisori private din SUA şi îi lasă pe poliţişti ‘DEZARMAŢI’

Citat de agenţia oficială de presă TASS, şeful Comisiei pentru politică externă din Duma de Stat, Leonid Sluţki, a afirmat că ratificarea acordului ar putea fi studiată în sesiune plenară cu începere de miercuri.

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Vladimir Putin a avut marţi prima convorbire cu preşedintele american, Joe Biden, după instalarea lui la Casa Albă.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au abordat prelungirea acordului de limitare a armelor nucleare New START, unul dintre subiectele fierbinţi între Moscova şi noua administraţie americană.

„Preşedinţii şi-au exprimat satisfacţia privind schimbul de note diplomatice asupra prelungirii” acestui acord, a indicat marţi preşedinţia rusă.

„În zilele următoare, părţile vor îndeplini toate procedurile necesare pentru a garanta funcţionarea viitoare a acestui juridic şi internaţional important”, a continuat Kremlinul.

În timp ce Joe Biden se declară favorabil prelungirii acordului cu cinci ani, administraţia Trump nu a acceptat decât o prelungire condiţionată cu un an, timpul pentru a negocia un acord mai general incluzând China.

Citește și : Norvegia ANULEAZĂ două exerciţii militare cu NATO

Acordul a fost semnat în 2010 în capitala cehă, Praga, între preşedintele american de atunci, Barack Obama, şi liderul rus Dmitri Medvedev şi a fost văzut ca o componentă-cheie a eforturilor lui Obama de a „reseta” relaţiile cu Kremlinul.

El limitează numărul de focoase nucleare pe care îl poate desfăşura fiecare dintre cei doi rivali la un maxim de 1550, cu circa 30% mai puţine faţă de limita stabilită precedent, în 2002, şi la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele – suficient, totuşi, pentru a arunca lumea în aer, de câteva ori.