DISTRIBUIȚI
Reuters

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că vrea să „caute soluţii” în Orientul Mijlociu (OM) împreună cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în timpul unei întrevederi la Kremlin, la o zi după retragerea SUA din acordul asupra programului nuclear iranian, informează AFP, potrivit agerpres.

Evocând situaţia din OM, preşedintele rus a estimat că aceasta este „din nefericire foarte gravă”. „Sper că nu doar o vom discuta, ci vom şi căuta soluţii”, a declarat Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului.


Citește și : Decizia preşedintelui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian poate să creeze mai multe probleme decât să le rezolve pe cele existente (Juncker)

Benjamin Netanyahu, citat în acelaşi comunicat, a declarat că ei amândoi „se vor gândi împreună la modul în care trebuie acţionat pentru a para ameninţările care există, în mod responsabil şi rezonabil”. „Este greu de crezut, însă, la 73 de ani după Holocaust, că avem în OM o ţară, Iranul, care cheamă deschis la distrugerea Israelului”, a adăugat el.

Preşedintele Trump a anunţat marţi că retrage SUA din acordul semnat la Viena, la 14 iulie 2015, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri aprinse, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania. Acordul prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Vladimir Putin şi-a exprimat miercuri, în timpul unei reuniuni cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, „îngrijorarea” după retragerea SUA din acordul cu Iranul. Marţi seara, diplomaţia rusă s-a declarat „profund decepţionată de decizia preşedintelui american de a retrage unilateral” SUA din acord şi „de a restabili sancţiunile americane împotriva Iranului”.

Israelul este un critic vehement al acestui acord cu Iranul.

Putin şi Netanyahu au asistat împreună, miercuri dimineaţa, la parada militară organizată la Moscova pentru a celebra cea de-a 73-a aniversare a victoriei URSS în al Doilea Război Mondial.

Citește și : Irakul critică decizia „pripită” a lui Trump cu privire la retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul

Între cele două evenimente, Putin a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, în timpul căruia şi-a exprimat „îngrijorarea” după retragerea SUA din acordul cu Iranul. La reuniune au participat premierul Dmitri Medvedev, ministrul apărării Serghei Şoigu şi cel de externe Serghei Lavrov, precum şi şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

În cadrul reuniunii a fost evocat şi atacul aerian israelian de marţi seara în Siria.