DISTRIBUIȚI
Sputnik

Rusia şi Venezuela au semnat, miercuri, un protocol interguvernamental pentru restructurarea datoriei Caracasului către Moscova, în valoare de 3,15 miliarde de dolari, a anunţat ministerul rus de Finanţe, relatează site-ul agenţiei Tass, potrivit mediafax.

Acordul stipulează plata integrală în termen de zece ani şi plăţi „minime” în primii şase ani. Potrivit Rusiei, protocolul de restructurare a datoriilor va permite Venezuelei să aloce mai multe fonduri pentru dezvoltarea economică.


Citeşte şi: Două garnituri de metrou s-au ciocnit în Singapore. 25 de oameni sunt răniţi – VIDEO

Tot miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că Moscova a dezvoltat relaţii reciproc avantajoase cu Caracasul, la o zi după ce Venezuela a găzduit investitori străini pentru a discuta strategiile de reorganizare a datoriei.

Venezuela este afectată de grave probleme economice, din cauza inflaţiei galopante şi a scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro.

Venezuela se confruntă de mai mulţi ani şi cu o criză politică. Partidul aflat la putere a restrâns treptat statul de drept şi ordinea constituţională şi, în martie 2017, Curtea Constituţională i-a revocat Adunării Naţionale, aleasă democratic, puterea legislativă.

Citeşte şi: The Washington Post a calculat de câte ori minte Donald Trump în fiecare zi

Statele Unite au aplicat sancţiuni financiare împotriva Venezuelei, ţara care furnizează 10% din petrolul pe care îl consumă SUA, iar preşedintele american Donald Trump a precizat că Guvernul său este pregătit să ia măsuri suplimentare dacă preşedintele Nicolas Maduro continuă pe calea unei guvernări autoritariste.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au adoptat, luni, o serie de sancţiuni care vizează Venezuela, inclusiv un embargo asupra exporturilor de arme.