DISTRIBUIȚI

Moscova a anunţat vineri că sirienii se pot înrola ca voluntari pentru a lupta în Ucraina, în cadrul forţelor ruse, deoarece occidentalii trimit „mercenari” în sprijinul ucrainenilor, informează AFP, potrivit agerpres.

La scurt timp după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat ideea de a trimite voluntari în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că ministrul apărării, Serghei Şoigu, informase că s-au oferit deja voluntari din Orientul Mijlociu, în special din Siria.


Citeşte şi: China îşi majorează semnificativ cheltuielile militare – Black News

Peskov a precizat că nu se pune problema trimiterii unor voluntari ruşi.

Putin i-a ordonat lui Şoigu ca dacă există voluntari care doresc, „mai ales nu pentru bani, să îi ajute pe cei care trăiesc în Donbas” (regiunea din estul Ucrainei controlată în mare parte de separatiştii pro-ruşi – n. red.) , să le „iasă în întâmpinare” şi să îi ajute să ajungă în zona de luptă.

Preşedintele a apreciat că astfel de măsuri sunt justificate, deoarece „sponsorii occidentali ai regimului ucrainean nici măcar nu se feresc” şi acţionează pe faţă pentru a aduna „mercenari din întreaga lume, pentru a-i trimite în Ucraina”.

Guvernul de la Kiev a anunţat crearea unei legiuni străine de voluntari, integrate în armata ucraineană, pentru apărarea teritoriului invadat de Rusia începând din 24 februarie.

Citeşte şi: SUA spun că Ucraina NU are nevoie de avioane, ci mai degrabă de rachete sol-aer – Black News

„Dacă lumea occidentală este atât de entuziastă la ideea venirii unor diferiţi mercenari, atunci avem şi noi voluntari de partea noastră, care doresc să participe”, a susţinut vineri Peskov.

AFP reaminteşte că Rusia a susţinut militar regimul de la Damasc în lupta cu forţele opoziţiei şi ale jihadiştilor, începând din toamna lui 2015, ajutându-l pe preşedintele Bashar al-Assad să îşi menţină controlul asupra unei mari părţi din Siria.