DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut luni că în Ucraina au fost creaţi compuşi pentru arme biologice şi că în timpul ”operaţiunii militare speciale” Rusia a obţinut ”probe documentare” cu privire la astfel de activităţi desfăşurate pe teritoriul ucrainean cu sprijinul SUA, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres

”Acum, în timpul operaţiunii speciale în Ucraina, am obţinut probe documentare că în apropierea frontierelor noastre au fost create în esenţă componente pentru arme biologice”, a spus Putin la Kremlin în timpul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Conform preşedintelui rus, în plus faţă de aceste activităţi, care contravin convenţiilor ce interzic armele biologice şi toxice, în respectivele instalaţii ”se elaborau metode şi mecanisme pentru destabilizarea situaţiei epidemiologice în spaţiul postsovietic”.

Putin a insistat că din acest motiv trebuie acordată o atenţie specială chestiunii securităţii biologice în spaţiul OTSC, organizaţie ce reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

”De mult timp am activat alarmele despre activităţile biologico-militare ale SUA în spaţiul postsovietic”, a spus Putin la începutul summitului, organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de la crearea OTSC.

El a adăugat că în această ”regiune comună” Pentagonul ”a creat zeci de laboratoare biologice şi centre care nu se ocupau de acordarea de asistenţă medicală pentru populaţia ţărilor unde îşi desfăşurau activităţile”. ”Principalul lor scop era de a culege material biologic şi de a studia, pentru propriile obiective, caracterul specific al răspândirii virusurilor şi bolilor periculoase”, a menţionat liderul de la Kremlin.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

Prin urmare, el le-a cerut preşedinţilor celorlalte state din OTSC să sprijine o iniţiativă a Rusiei de a crea un organism dedicat acestei problematici în cadrul organizaţiei.