DISTRIBUIȚI
EA WorldView

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că s-au întrunit condiţiile necesare în vederea încheierii războiului civil în Siria, relatează Reuters şi AFP.

Liderul de la Kremlin a făcut această declaraţie joi seara, în urma unei întâlniri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara.


Rusia, Turcia şi Iranul cooperează în menţinerea unor ”zone de dezescaladare” în Siria.

Pe de altă parte, cei doi preşedinţi au anunţat că vor să-şi consolideze cooperarea în vederea ajungerii la pace în Siria, pe fondul unei apropieri între Moscova şi Ankara, care îngrijorează Occidentul, relatează AFP.

În cadrul unei întâlniri de trei ore, la palatul prezidenţial de la Ankara, cei doi lideri au convenit să ”aprofundeze coordonarea” cu scopul de a pune capăt conflictului sirian, soldat cu sute de mii de morţi începând din 2011, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu Erdogan.

Vizita lui Putin în Turcia are loc pe fondul unei ”încălziri” spectaculoase a relaţiilor între Moscova şi Ankara începând din 2016, în urma unei crize diplomatice provocate de distrugerea, în noiembrie 2015, a unui bombardier rus de către un avion de vânătoare turc la frontiera siriană.

Turcia şi Rusia, care susţin tabere opuse în Siria, şi-au lăsat divergenţele de o parte în ultimele luni şi au încercat să ajungă la o soluţie în această ţară devastată de război.

Moscova şi Teheranul, aliatele regimului de la Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad, şi Ankara, care-i susţine pe rebeli, au anunţat pe 16 septembrie, la Astana, un acord în vederea desfăşurării împreună a unor forţe de menţinere a ordinii în zona de dezescaladare din Idleb şi în ”anumite părţi” ale regiunilor Lattakia, Hama şi Alep.

În cadrul întâlnirii lor, joi, cei doi lideri au convenit să-şi ”intensifice eforturile în vederea operaţionalizării zonei de dezescaladare din Idleb”, o provincie rebelă în nord-vestul Siriei, a anunţat Erdogan.

Fieful opoziţiei siriene, provincia Idleb a fost teatrul unor bombardamente intense ale regimului sirian şi aliaţilor săi, care s-au soldat cu numeroase victime civile în ultimele două săptămâni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Putin a recunoscut că aplicarea acestor decizii luate la Astana ”nu este uşoară”, dar a apreciat că diferitele părţi au ”reuşit să obţină un rezultat pozitiv”.