DISTRIBUIȚI
rpp.pe

Preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a primit miercuri la Moscova pe consilierul american pentru securitate naţională al liderului american Donald Trump, John Bolton, a declarat că speră că această vizită va fi ‘primul pas’ către îmbunătăţirea relaţiilor între Statele Unite ale Americii şi Rusia, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Vizita dumneavoastră la Moscova ne dă speranţa că putem face un prim pas pentru restabilirea relaţiilor complete între statele noastre’, a spus Putin la începutul întrevederii cu oficialul american, declaraţie transmisă de televiziuni.


Citește și : Kievul se teme de un atac cibernetic masiv comandat din Rusia

Preşedintele rus ‘a constatat că, din păcate, relaţiile ruso-americane nu sunt cele mai bune’. O situaţie care este ‘în mare parte rezultatul unei lupte politice interne amare din Statele Unite’, a spus el.

‘Rusia nu a dorit niciodată o confruntare. Sper că, împreună cu dumneavoastră, putem discuta astăzi ce putem face de ambele părţi pentru a restabili relaţiile complete pe baza egalităţii şi a respectului reciproc’, a adăugat preşedintele rus, cu zâmbetul pe buze.

‘Sper că putem, la fel ca în discuţiile cu colegii dumneavoastră, să discutăm posibilitatea îmbunătăţirii cooperării dintre Rusia şi Statele Unite’, a răspuns John Bolton.

‘Chiar şi în trecut, când ţările noastre cunoaşteau divergenţe, liderii noştri şi consilierii lor s-au întâlnit şi cred că a fost benefic pentru ambele ţări, benefic pentru stabilitatea mondială, iar preşedintele Trump are în vedere acest lucru’, a adăugat oficialul american.

Potrivit Casei Albe, Bolton este la Moscova pentru a evoca o posibilă întrevedere între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus. Donald Trump, în funcţie din ianuarie 2017, şi Vladimir Putin s-au întâlnit până în prezent doar în marja unor reuniuni internaţionale, iar cea mai recentă întrevedere între cei doi lideri datează din noiembrie 2017 şi a avut loc în Vietnam.

Citește și : Mitt Romney, critic virulent al lui Trump, şi-a asigurat un loc în Senatul american

Întrevederea dintre Putin şi Bolton se va axa pe ‘principalele probleme internaţionale’, precum şi pe ‘starea tristă a relaţiilor bilaterale’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După sosirea sa în Rusia, John Bolton a discutat timp de o oră şi jumătate cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.