DISTRIBUIȚI
POLITICO Europe
epa06857785 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Novosibirsk region acting governor in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 02 July 2018. EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Locuitorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai uşor cetăţenie rusă în virtutea unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin, la câteva zile după alegerea noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un război între separatişti pro-ruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească un paşaport rus.


Citește și : Doi dintre liderii ‘mişcării umbrelelor’ din 2014 din Hong Kong, condamnaţi la închisoare

Numai locuitorii din „anumite părţi” ale celor două regiuni ucrainene sunt vizaţi de decret, dar nu sunt furnizate mai multe detalii.

Nu există totuşi nicio îndoială că măsura le priveşte pe persoanele care trăiesc în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, regiuni rebele proruse care nu se află sub controlul Ucrainei.

Decretul precizează în special că autorităţile ruse nu ar trebui „să aibă nevoie de mai mult de trei luni” pentru a studia cererile depuse.

Măsura „umanitară” vizează „protejarea drepturilor şi libertăţilor persoanei şi cetăţeanului şi este ghidată de principiile general acceptate de normele şi de dreptul internaţional”, potrivit textului decretului.

După venirea la putere a liderilor pro-occidentali în Ucraina în primăvara lui 2014, în estul ţării a izbucnit un război între forţele de la Kiev şi separatiştii proruşi, susţinuţi militar de Rusia, potrivit Ucrainei şi statelor occidentale.

Citește și : Manfred Weber, aproape un anonim în rândul electoratului german

Vladimir Putin a semnat acest decret la câteva zile după alegerea în Ucraina a lui Volodimir Zelenski, care a promis să „relanseze” procesul de pace în estul ţării.