DISTRIBUIȚI

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin au discutat la telefon după schimbul reuşit de 70 de prizonieri şi au abordat şi tema continuării procesului de pace între cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-o convorbire comună de sâmbătă seară, „părţile au subliniat că sunt satisfăcute” de acest eveniment, calificat drept „prima etapă pe calea normalizării dialogului”, a anunţat pe Facebook preşedinţia ucraineană.


Citește și : Demisie în Guvernul Johnson – Amber Rudd pleacă din fruntea Ministerului Muncii și Pensiilor

Preşedinţii „au convenit să discute într-un viitor apropiat despre data unei reuniuni în format Normandia”, a adăugat Kievul, precizând că „ei au evocat noi etape în cadrul procesului de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas”.

Rusia şi Ucraina sunt la cuţite după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014. De atunci, un conflict separatist în estul Ucrainei s-a soldat cu circa 13.000 de morţi. Formatul aşa-numit „Normandia” reuneşte din 2014 Franţa, Rusia, Ucraina şi Germania într-un efort de a pune capăt războiului din Ucraina.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub patronajul Parisului şi al Berlinului, au permis reducerea considerabilă a înfruntărilor, însă partea politică a acordurilor a rămas literă moartă.

Sosirea la putere la Kiev a lui Volodimir Zelenski, în mai, a facilitat totuşi într-o oarecare măsură relaţiile între Kiev şi Moscova.

Kremlinul a precizat la rândul său pe site-ul său că convorbirea a avut loc la „iniţiativa părţii ucrainene”, indicând că schimbul de prizonieri a fost considerat „pozitiv”.

Pe tema unei reuniuni în format Normandia, preşedintele rus „a subliniat necesitatea continuării lucrărilor preparatorii” pentru ca viitoarea întâlnire „să fie eficientă şi să contribuie în mod real la punerea în aplicare a acordurilor existente”, indică Kremlinul, adăugând că au fost convenite „alte contacte”.

Citește și : Trump anunță că a anulat acordul de pace cu talibanii

Kievul şi Moscova au efectuat sâmbătă un schimb fără precedent de 70 de prizonieri, printre care cineastul ucrainean Oleg Senţov, a cărui eliberare de către autorităţile ruse a fost cerută de comunitatea internaţională, şi 24 de marinari ucraineni capturaţi de Rusia în largul Crimeei în noiembrie.

Acest schimb a fost salutat imediat de comunitatea internaţională. Numeroşi şefi de stat occidentali, printre care preşedintele american Donald Trump, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat speranţa că acest eveniment va contribui la o continuare a procesului de pace.