DISTRIBUIȚI
agora

Preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au discutat despre un nou schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii pro-ruşi, după cele care au avut loc în septembrie şi în decembrie anul trecut, a anunţat vineri Kievul, transmite AFP, scrie agerpres.

Cei doi şefi de stat au evocat telefonic „eliberarea de cetăţeni ucraineni deţinuţi” în teritoriile separatiste din estul Ucrainei şi în Crimeea, precum şi în Rusia, a indicat într-un comunicat preşedinţia ucraineană.


Citește și : Armata turcă a doborât un elicopter sirian la Alep

Putin şi Zelenski au vorbit de asemenea despre pregătirea unei noi întâlniri în „formatul Normandia”, după cea de la Paris din decembrie, la care au participat cei doi lideri, cu mediere franco-germană.

Respectiva reuniune, care a fost şi prima dintre preşedintele rus şi cel ucrainean, a fost urmată de un schimb de deţinuţi între Kiev şi separatiştii pro-ruşi ce a implicat circa 200 de prizonieri. Operaţiunea a marcat o nouă detensionare a conflictului armat, care în prezent este în mare parte îngheţat, dar care s-a soldat din 2014 cu peste 13.000 de morţi.

În septembrie anul trecut, Kievul şi Moscova au schimbat alţi 70 de deţinuţi, iar Rusia a predat Ucrainei nave de război ce fuseseră sechestrate.

Putin şi Zelenski au mai evocat termenii unui nou schimb de prizonieri la 31 decembrie, atunci Moscova şi Kievul ajungând la un compromis în plan economic, printr-un acord asupra tranzitului gazului rus către Europa via Ucraina.

Citește și : Croaţia speră să scape anul acesta de vizele SUA