DISTRIBUIȚI
agora

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să aibă o întâlnire între patru ochi pentru prima dată în cursul summitului de la Paris din 9 decembrie, organizat sub mediere franceză şi germană, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Cred că mergem spre o întâlnire tete-a-tete. Ei se vor afla în aceeaşi cameră şi, bineînţeles, îşi vor vorbi”, a declarat consilierul pe probleme politice al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţiile de presă ruse. El a precizat că programul summitului este încă în curs de elaborare.


Citește și : Merkel susține creșterea exportului de arme în Africa

Aceasta ar fi prima întâlnire între cei doi şefi de stat, în contextul în care Rusia şi Ucraina au relaţii foarte tensionate de la sosirea la putere a forţelor prooccidentale la Kiev, în 2014, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova şi de un război cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Acesta va fi primul summit din 2016 în respectivul format, numit „Normandia”, destinat să facă să avanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde conflictul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi.

Aflat într-o vizită în Lituania miercuri, Volodimir Zelenski a declarat că „nu se aşteaptă la victorii majore sau la sfârşitul războiului încă de-a doua zi” după summit.

Deşi nu a confirmat o întâlnire între patru ochi cu Putin, el a subliniat că este pregătit să discute „cu fiecare lider prezent la Paris”, dacă va fi necesar.

„În calitate de preşedinte al Ucrainei, vreau să înţeleg clar când şi cum putem pune capăt acestui război”, a indicat Zelenski.

În acelaşi timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că Rusia va solicita Kievului un dialog direct cu liderii regiunilor Doneţk şi Lugansk, care şi-au proclamat autonomia de Ucraina sub forma unor „republici”, potrivit Interfax-Ukraina.

Citește și : Agenţia Spaţială Europeană solicită mai mulți bani țărilor membre

Acorduri de pace pentru estul Ucrainei au fost semnat în 2015 la Minsk şi au permis o diminuare importantă a violenţelor, dar componenta lor politică nu a fost aplicată niciodată.

Progrese au fost înregistrate totuşi în relaţiile dintre Kiev şi Moscova după alegerea în aprilie a lui Zelenski, mai favorabil unui dialog decât predecesorul său.