DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au lansat joi un apel către israelieni şi palestinieni să pună capăt confruntărilor sângeroase în curs de desfăşurare, a declarat Kremlinul, citat de France Presse şi Reuters, potrivit agerpres

‘În lumina escaladării conflictului israeliano-palestinian, constatăm că obiectivul principal este încetarea violenţelor de ambele părţi şi securitatea populaţiei civile’, a menţionat într-un comunicat preşedinţia rusă, în finalul unei întâlniri prin videoconferinţă între Putin şi Guterres.


Citește și : Patru reporteri ai Anadolu au fost RĂNIȚI în Israel

Cu ocazia discuţiei, Putin şi Guterres şi-au reiterat sprijinul pentru soluţia cu două state a conflictului israeliano-palestinian în baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Guterres, care se află într-o vizită în Rusia, s-a întâlnit în urmă cu o zi cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Acesta din urmă a chemat la convocarea unei reuniuni de urgenţă a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, un grup de mediatori ce reuneşte Rusia, SUA, ONU şi Uniunea Europeană.

‘Contăm pe secretarul general în calitate de coordonator al Cvartetului în încercarea de a organiza o astfel de reuniune cât mai rapid posibil’, a adăugat Lavrov.

Putin invitase deja la o dezescaladare în cadrul unei convorbiri telefonice, miercuri, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan care, clar mai agresiv, a cerut ca Israelului să i se dea o ‘lecţie’.

Rusia întreţine relaţii amiabile deopotrivă cu premierul Benjamin Netanyahu, cu liderii palestinieni şi cu preşedintele turc Erdogan.

În decurs de patru zile, violenţele s-au soldat cu 83 de morţi în Fâşia Gaza, bombardată de către forţele israeliene, şi şapte morţi în Israel, împotriva căruia Hamas şi-a intensificat tirurile cu rachete în ultimele zile.

Citește și : Aeroportul Ramon din Israel funcţionează la parametri normali

Statul israelian a mobilizat joi blindate de-a lungul frontierei cu Gaza, în timp ce se confruntă cu o nouă recrudescenţă a violenţelor între cetăţenii evrei şi cei arabi în oraşele mixte.

Referitor la faptul că Putin nu s-a întâlnit fizic cu Gutters, aflat la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceasta nu are legătură cu starea de sănătate a preşedintelui rus, ci are la bază precauţii epidemiologice şi recomandări ale medicilor, potrivit semioficiosului Izvestia.