DISTRIBUIȚI

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan şi-au exprimat vineri ‘îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor’ după moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci în nord-vestul Siriei, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

În cursul unei convorbiri telefonice, cei doi şefi de stat ‘şi-au continuat schimbul de opinii cu privire la situaţia în Siria’, a indicat Kremlinul într-un comunicat, adăugând că ei sunt ‘extrem de îngrijoraţi în legătură cu escaladarea tensiunilor la Idlib’.


Citeşte şi: Facebook îşi ANULEAZĂ conferinţa anuală pentru dezvoltatori

Potrivit comunicatului, Putin şi Erdogan au subliniat necesitatea ‘îmbunătăţirii eficienţei’ canalelor de comunicare între armatele celor două ţări, precum şi ‘luarea de măsuri suplimentare’ pentru normalizarea situaţiei.

‘Ei au convenit cu privire la intensificarea consultărilor interministeriale pertinente şi asupra examinării posibilităţii privind desfăşurarea unui summit (ruso-turc) în curând’, a adăugat comunicatul.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să aibă o întrevedere ”cât mai curând posibil”, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, care îl citează pe şeful biroului de presă al preşedinţiei turce, transmite vineri DPA.

Într-o convorbire telefonică desfăşurată vineri, cei doi lideri au decis să se întâlnească, în urma morţii a cel puţin 33 de militari turci în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, a afirmat Fahrettin Altun.

Anterior, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a prezentat condoleanţe Turciei, afirmând dorinţa Moscovei de a evita ca ‘astfel de tragedii’ să se producă din nou şi că ţara sa ‘va face totul pentru a asigura securitatea soldaţilor turci’ desfăşuraţi în Siria.

‘Prezentăm condoleanţele noastre şi vom face totul pentru ca securitatea soldaţilor turci care garantează regimul de detensionare în zona Idlib să fie asigurată’, a declarat Lavrov în cursul unei conferinţe de presă la Moscova.

Dar, potrivit lui, ‘ca răspuns la încălcările constante ale regimului de încetare a focului în zonă, armata siriană are tot dreptul să reacţioneze’. ‘Noi nu putem să-i interzicem’, a adăugat ministrul rus.

Ankara a suferit joi pierderi grele, după săptămâni de tensiuni în creştere la Idlib între forţele turce şi cele ale regimului sirian, care s-au înfruntat de mai multe ori de la începutul lunii.

După moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci, Rusia, aliată a regimului sirian, a acuzat vineri trupele Ankarei că s-au aflat printre ‘unităţile combatante ale grupărilor teroriste’.

Bombardamentele sângeroase de joi ridică la cel puţin 53 numărul militarilor turci ucişi la Idlib în februarie.

Turcia ar putea să restricţioneze sau să blocheze complet accesul navelor de război ruseşti prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele pe fondul escaladării conflictului în provincia Idlib, scrie într-o postare pe Twitter jurnalistul turc Hakan Celik, citat de portalul rusesc Lenta.ru.

Potrivit acestuia, Ankara are în vedere blocarea strâmtorilor dacă Rusia se va opune operaţiunii militare turce în nord-vestul Siriei. De asemenea, notează jurnalistul turc, Ankara ar putea să închidă spaţiul aerian al Turciei pentru avioanele ruseşti.

Rusia a anunţat vineri trimiterea în Marea Mediterană, spre coastele siriene, a două fregate echipate cu rachete de croazieră Kalibr pe fondul tensiunilor în Siria între Moscova şi Ankara.

Citeşte şi: După ce a pierdut 33 de soldaţi în Siria, Erdogan dă drumul refugiaţilor spre Europa

Fregatele ‘Admiral Grigorovici’ şi ‘Admiral Makarov’ au părăsit joi portul lor din Sevastopol (în peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Rusia) şi au început vineri să traverseze strâmtoarea Bosfor, a declarat un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră pentru agenţiile de presă Interfax şi RIA Novosti.

Ca stat riveran Mării Negre, Rusia este legată prin Convenţia de la Montreux din 1936 cu privire la libertatea de circulaţia prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele sale de război.

Potrivit acestei convenţii, Ankara are obligaţia să lase să treacă navele de război ruseşti, cu excepţia cazului în care Turcia este parte implicată într-un conflict sau dacă ea ‘se simte ameninţată de pericolul unui război iminent’, potrivit AFP.