DISTRIBUIȚI
Radio Free Europe

Preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, ar putea avea o întrevedere săptămâna viitoare la Moscova, pe fondul amplificării tensiunilor în Siria, a anunţat vineri Kremlinul, informează AFP, scrie agerpres.

„O posibilă întrevedere este în prezent în pregătire, la cel mai înalt nivel, la Moscova, pe 5 sau 6 martie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.


Citește și : Primul cetăţean britanic decedat pe vasul Diamond Princess din cauza Covid-19

Înainte de aceasta, şeful biroului de presă al preşedinţiei turce, citat de agenţia de presă turcă Anadolu, a anunţat că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să aibă o întrevedere ”cât mai curând posibil”.

Avansarea forţelor lui Bashar al-Assad în regiunea Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor şi jihadiştilor în Siria, a provocat o criză între Moscova, principalul susţinător al regimului de la Damasc, şi Ankara, care susţine unele grupări insurgente.

Armata turcă a înregistrat joi, într-un singur atac, cele mai grele pierderi ale sale de la începutul intervenţiei sale în Siria în 2016, cu mai mult de 30 de soldaţi ucişi în lovituri ale armatei siriene.

Erdogan şi Putin au avut o discuţie telefonică vineri dimineaţa, în timpul căreia şi-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la situaţia din Idlib, potrivit unui comunicat precedent al Kremlinului.

Citește și : OMS creşte evaluarea riscului ameninţării globale legate de noul coronavirus de la ‘ridicat’ la ‘foarte ridicat’

Rusia şi Turcia au încheiat în 2018, la Soci (sudul Rusiei), un acord ce prevede încheierea luptelor şi înfiinţarea unor posturi de observaţie turce în regiunea Idlib, însă acest angajament a fost încălcat în ultimele săptămâni şi cele două părţi se acuză reciproc de zădărnicirea lui.

Din 2017, au fost organizate cinci summituri între Erdogan, Putin şi preşedintele iranian Hassan Rouhani. Ultimul summit de acest fel a avut loc în septembrie 2019, la Ankara.