DISTRIBUIȚI
tass

Preşedintele rus Vladimir Putin îl primeşte miercuri pe omologul său venezulean Nicolas Maduro, angajat într-o înfruntare politică, din ianuarie, cu opozantul Juan Guaido, pentru a discuta despre ”amestecul unor ţări terţe” în Venezuela, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Maduro efectuează o vizită de lucru şi se întâlneşte cu Putin mâine (miercuri), într-o întâlnire tête-à-tête care va fi urmată de discuţii ruso-venezuelene, în cursul unui mic-dejun de lucru”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


Citește și : Trump: Coreea de Nord trebuie să fie denuclearizată

Cei doi preşedinţi ”vor discuta despre afacerile regionale şi, mai înainte de toate, despre afacerile ibero-americane şi despre amestecul direct al unor ţări terţe în afacerile ibero-americane”, a adăugat el.

Nicolas Maduro a anunţat luni că se duce în Rusia, pentru ”a discuta cu prietenul nostru, tovarăşul preşedinte Vladimir Putin”, fără să precizeze durata acestei vizite oficiale.

”În câteva ore, în această (luni) seara, mă îmbarc către Federaţia rusă, într-o vizită oficială în care mă voi întâlni cu prietenul nostru, tovarăşul preşedinte Vladimir Putin”, a declarat Nicolas Maduro într-o alocuţiune televizată.

Preşedintele venezuelean, care se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria recentă a ţării sale, a anunţat totodată întâlniri cu conducătorii unor ”importante societăţi ruse”.

Ultima vizită în Rusia a lui Nicolas Maduro a avut loc în decembrie. El a fost primit la Moscova de Vladimir Putin.

Preşedintele venezuelean, aflat la putere din 2013, a fost reales într-un al doilea mandat în 2018, în urma unui scrutin boicotat de opoziţie, care a respins rezultatul alegerilor, la fel ca o mare parte a comunităţii internaţionale.

La sfârşitul luiianuarie, liderul opoziţiei venezeuelene Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar, însă nu a reuşit să-l înlăture de la putere pe liderul socialist.

Citește și : Trump: Iranul reprezintă ‘cea mai mare amenințare la adresa statelor care vor pacea’

Juan Guaido este recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, însă Rusia şi China continuă să-l susţină pe Nicolas Maduro.

Între ţările care-l susţin pe Juan Guaido se află Statele Unite, care au impus numeroase sancţiuni economice cu scopul de a exercita presiuni asupra lui Nicolas Maduro, inclusiv un embargo asupra petrolului, principala resursă a Venezuelei.