DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Cel puţin şase persoane au fost arestate luni după ce au desfăşurat un drapel curcubeu LGBT la un concert la Cairo, potrivit unor surse de securitate şi judiciare egiptene, informează marţi AFP, potrivit agerpres.

Concertul grupului libanez „Mashrou’ Leila” a avut loc vinerea trecută într-o suburbie şic din estul capitalei egiptene.


Potrivit aceloraşi surse, persoanele arestate urmează să răspundă la următoarele capete de acuzare: „indecenţă publică, incitare a tinerilor la imoralitate”.

Citeşte şi: Nouă escaladare a violențelor în teritoriile ocupate. Trei israelieni ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian – FOTO/VIDEO

Conform unei surse judiciare, anchetele asupra acestui caz au fost încredinţate Parchetului naţional egiptean pentru securitatea statului.

Deşi legislaţia penală nu interzice homosexualitatea în Egipt, bărbaţii gay sunt uneori arestaţi pentru „incitare la destrăbălare” sau „dispreţ faţă de religie”.

În 2001, în aşa-numitul caz „Queen Boat”, 52 de persoane au fost arestate de poliţie într-un club gay.

Mai recent, în aprilie 2016, 11 bărbaţi au fost condamnaţi la pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru „incitare la destrăbălare”, provocând indignarea cancelariilor occidentale, aminteşte France Presse.

Faimoasa aplicaţie de întâlniri gay Grindr este de asemenea folosită de poliţia din Egipt pentru urmărirea homosexualilor.

Citeşte şi: Boris Johnson îi linişteşte pe românii din UK: ‘Am fi NEBUNI să îi lăsăm să plece!’

Cazul drapelului curcubeu, simbolul mondial al comunităţii lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali (LGBT), desfăşurat în timpul concertului Mashrou’ Leila, a provocat o puternică polemică în ultimele zile în mass-media şi pe reţelele sociale, între conservatori şi apărătorii libertăţilor individuale.

Cel mai cunoscut grup arabofon din lume, Mashrou’ Leila, nu va avea voie să mai interpreteze în Egipt, a anunţat foarte conservatorul sindicat al muzicienilor egipteni.

În iunie, Iordania a interzis de asemenea un concert al lui Mashrou’ Leila programat în capitala Amman, în urma protestelor parlamentarilor conservatori.

Hamed Sino, liderul grupului libanez şi gay declarat, este cunoscut pentru angajamentul său faţă de comunitatea LGBT.