DISTRIBUIȚI
Hotnews

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că este imposibil ca Rusia să fie izolată de restul lumii şi că sancţiunile impuse de ţările occidentale nu vor da ceasul înapoi în ceea ce priveşte dezvoltarea Rusiei, relatează Reuters, potrivit agerpres

De când a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie, Rusia a fost lovită de un val de sancţiuni occidentale, menite să o izoleze de economia globală şi care au lipsit-o de acces la bunuri, inclusiv electronice comerciale, semiconductori şi piese de aeronave.


Citește și : Un oficial SUA se aşteaptă la noi măsuri din partea OPEC în privinţa majorării producţiei de petrol

„Nu doar restricţiile, ci şi închiderea aproape completă a accesului la produse străine de înaltă tehnologie este în mod deliberat folosită împotriva ţării noastre”, a declarat Putin, vorbind prin videoconferinţă cu reprezentanţi guvernamentali.

„Este clar că aceasta este o provocare uriaşă pentru ţara noastră, dar (…) nu vom renunţa şi nu vom rămâne într-o stare de dezorganizare şi nici nu ne vom întoarce în urmă cu decenii, aşa cum prevăd unii dintre ‘binevoitorii’ noştri. Bineînţeles că nu”, a insistat el.

Putin a adăugat că Rusia va trebui să-şi dezvolte propria tehnologie şi firme interne în acest domeniu.

„Conştienţi de dificultăţile colosale cu care ne confruntăm, vom căuta intens şi inteligent noi soluţii”, a declarat el în timpul reuniunii, transmisă la televiziunea publică, menţionând că ţara sa se confruntă cu un blocaj „aproape total” al accesului la tehnologiile occidentale, notează France Presse.

Ministrul finanţelor, Anton Siluanov, a declarat la rândul său că susţinerea sectorului tehnologiei ruse este o prioritate, dar că fiecare rublă din sprijinul statului ar trebui să fie însoţită de cel puţin trei ruble de investiţii private.

Rusia este vizată de sancţiuni occidentale de amploare şi multe companii străine s-au retras din ţară ca răspuns la asaltul militar lansat asupra Ucrainei.

De la ofensiva în Ucraina, giganţii tehnologiei (Microsoft, Apple, Google, Adobe, Cisco) au părăsit Rusia sau şi-au redus la minimum o parte din operaţiunile din ţară, lăsând consumatorii, întreprinderile, administraţiile şi utilizatorii ruşi fără alternative.

Furnizorii occidentali au încetat de asemenea să ofere asistenţă tehnică clienţilor lor ruşi.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru mărfuri, precum telefoanele şi computerele Apple, sistemele de telecomunicaţii Cisco, pieţele de aplicaţii mobile şi chiar sistemele de operare precum Windows.

Deocamdată, Rusia a autorizat aşa-numitele importuri „paralele” de mărfuri de acest tip, adică fără acordul celui ce deţine proprietatea intelectuală.

Luni, Vladimir Putin a indicat de asemenea că giganţii tehnologici ruşi, precum Yandex sau Ozon, se confruntă la rândul lor cu provocări semnificative, în timp ce se finanţau pe pieţele occidentale sau datorită unor instituţii financiare străine.

Citește și : Candidaţii la şefia Partidului Conservator s-au contrat pe diverse subiecte în dezbaterea televizată (VIDEO)

Kremlinul a afirmat în repetate rânduri că Rusia rezistă sancţiunilor decise de Occident, dar efectele acestora se vor resimţi cel mai semnificativ în lunile sau anii următori, prin ruperea ţării de noile tehnologii şi canalele logistice şi financiare globale, notează AFP.

Moscova promite să compenseze aceste efecte pe termen mediu prin dezvoltarea de alternative ruseşti.