DISTRIBUIȚI
Sputnik

Moscova va sprijini Beijingul în demersul de construcție a unui sistem de apărare antirachetă ce ar „îmbunătăți în mod radical capacitatea de apărare a Chinei”, conform declarațiilor liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, citat de site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax.

Președintele rus a anunțat joi, în cadrul unei conferințe pe tema afacerilor internaționale, la Moscova, că va oferi ajutor autorităților chineze în dezvoltarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice.


Citește și : Departamentul Apărării al SUA nu a ascultat conversația telefonică între Trump și Zelenski

La nivel global, doar Statele Unite și Rusia dispun de un astfel de sistem, care constă într-o serie de radare situate la sol și de sateliți spațiali. Tehnologiile vor permite Beijingului să intercepteze în timp util lansarea rachetelor balistice intercontinentale.

Vladimir Putin apreciază demersul comun al celor două state ca fiind „un lucru foarte serios care va îmbunătăți în mod radical capacitatea de apărare a Chinei”.

Declarația șefului de stat rus semnalează un nou nivel de cooperare în domeniul securității între cei doi foști inamici comuniști, ce au dezvoltat în ultimii ani legături politice și militare solide. Relațiile consolidate ale Chinei cu Rusia contrastează cu înrăutățirea raporturilor dintre Beijing și Washington, care sunt marcate de un război comercial.

Citește și : Pence: Hunter și Joe Biden trebuie investigați de autoritățile din China și Ucraina