DISTRIBUIȚI
Sputnik

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că țara sa este dispusă să negocieze cu autoritățile de la Kiev pentru a găsi o soluție în legătură cu conflictul din Ucraina după formarea unui nou Guvern în această țară în urma alegerilor parlamentare de pe 21 iulie, relatează TASS, potrivit mediafax.

Declarația sa vine în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a transmis luni că este pregătit să aibă o întâlnire oficială cu omologul său rus la Minsk, menționând că la discuții ar trebui să participe și Germania, Marea Britanie, Statele Unite și Franța.


Citește și : Trump găzduieşte la Casa Albă un ‘summit’ pentru a denunţa ‘reaua credinţă’ a reţelelor de socializare

„Nu am refuzat niciodată să discutăm, inclusiv despre extinderea formatului Normandia (grup de contact înființat cu scopul de a ajunge la un acord de pace în estul Ucrainei, n.r.)”, a declarat Putin. „Cu toate acestea, mai întâi sunt necesare pregătiri pentru organizarea unui summit al formatului Normandia. În al doilea rând, negocierile vor fi posibile numai după formarea unui nou Guvern în Ucraina, după alegerile parlamentare din această țară”, a adăugat el.

Vladimir Putin a făcut referire și la premierul Marii Britanii, Theresa May, care urmează să părăsească funcția. El a spus că nu știe dacă ea ar fi dispusă să accepte o invitație la aceste negocieri. De asemenea, el a declarat că nu știe nici cum celelalte state din formatul Normandia ar urma să se poziționeze în privința unor noi discuții. „Care va fi reacția Administrației americane? Nu știm. Cum vor răspunde Franța și Germania? Acestea sunt întrebări care au nevoie de răspunsuri”, a adăugat el.

Citește și : Opt dintre migranţii salvaţi de nava Sea-Watch 3 vor ajunge în Finlanda

Relațiile dintre Ucraina și Rusia s-au deteriorat în anul 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea. Cele două țări sunt în conflict și din cauza faptului că Rusia susține separatiștii din regiunea Donbass, din estul Ucrainei.

Cele două țări au semnat un acord de încetare a focului în anul 2015, în Minsk, capitala Belarusului, cu susținerea Franței și Germaniei. Acordul a avut un succes limitat în ceea ce privește încetarea ostilităților dintre Rusia și Ucraina.