DISTRIBUIȚI

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, cu ocazia discursului său privind Starea Naţiunii, că Moscova are datoria să protejeze adevărul istoric despre victoria sovietică împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial, un subiect controversat pentru multe țări europene.

„Anul acesta vom sărbători 75 de ani de la victoria în Marele Război Patriotic (frontul de est al celui de-al Doilea Război Mondial, n.red). Data de 9 mai este cea mai mare și sacrosantă sărbătoare în Rusia. Suntem mândri de generația de învingători, ne amintim eroismul lor. (…) Suntem obligați să protejăm adevărul despre Victorie. În caz contrar, ce vom putea să le spunem copiilor noștri dacă minciunile se răspândesc în lume ca o epidemie?” a afirmat liderul rus, citat de site-ul agenției Tass, conform mediafax.


Citeşte şi: Un avion de pasageri şi-a golit rezervoarele peste o şcoală din Los Angeles – VIDEO

Subiectul implicării Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial este unul controversat având în vedere acțiunile sovietice înainte, din timpul și după conflagrație.

În septembrie 2019, o rezoluție a Parlamentului European afirmă că „al Doilea Război Mondial, cel mai devastator război din istoria Europei, a început ca rezultat imediat al notoriului pact de neagresiune şi de cooperare nazist-sovietic din 23 august 1939, denumit şi Pactul Molotov-Ribbentrop, prin care două regimuri totalitare care împărtăşeau obiectivul cuceririi mondiale au împărţit Europa în două zone de influenţă”.

Citeşte şi: Trump, FĂRĂ remuşcări: ‘Soleimani trebuia lichidat încă de acum 20 de ani!’

Oficialii ruși susțin că armata sovietică a eliberat Europa de fascism, în timp țările est-europene consideră că victoria sovietică a însemnat impunerea unor regimuri totalitare în această parte a continentului, pentru aproape o jumătate de secol.