DISTRIBUIȚI
Yuri Kochetkov/EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus vineri un summit cu participarea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, alături de Germania şi Iran, pentru a discuta despre dosarul iranian, relatează AFP, scrie agerpres.

Acest anunţ intervine în contextul în care o rezoluţie americană vizând prelungirea embargoului împotriva vânzărilor de arme la Teheran, care expiră pe 18 octombrie, face obiectul unor dezbateri aprinse în cadrul Consiliului de Securitate.


Citește și : Trump i-a scris lui Assad în legătură cu situaţia jurnalistului american Austin Tice, răpit în 2012 în Siria

„Discuţiile din Consiliul de Securitate al ONU asupra chestiunii iraniene devin din ce în ce mai tensionate. Situaţia se agravează”, a estimat Putin într-un comunicat, citat de Kremlin, denunţând „acuzaţii fără fundament împotriva Iranului”.

El a criticat „proiecte de rezoluţie vizând distrugerea precedentelor decizii unanime ale Consiliului de Securitate”.

În acest context, Rusia propune organizarea „în cel mai scurt termen, a unei reuniuni online” a şefilor de stat sau de guvern ai membrilor permanenţi ai Consiliului (Rusia, SUA, Franţa, Regatul Unit şi China), alături de liderii german şi iranian.

În această configuraţie aşa-numită 5+1 a fost încheiat acordul nuclear cu Iranul, pe care Washingtonul l-a denunţat ulterior.

„Obiectivul este de a stabili măsuri care ar permite evitarea unei confruntări şi agravarea situaţiei din cadrul Consiliului de securitate al ONU”, a explicat preşedintele rus.

„Chestiunea este urgentă”, a insistat Putin, avertizând împotriva unei „creşteri a tensiunilor” şi a „riscurilor sporite ale unui conflict” real în caz contrar.

Embargoul împotriva vânzărilor de arme către Teheran expiră pe 18 octombrie, potrivit termenilor rezoluţiei care a aprobat acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, încheiat în iulie 2015 între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania.

Citește și : Peste 700 de militari francezi au ajuns la Beirut pentru a ajuta la eforturile de salvare de după explozii

Washingtonul, care s-a retras unilateral din acest acord în mai 2018 şi a impus sancţiuni dure Iranului, încearcă să prelungească acest embargou privind vânzările de arme convenţionale Teheranului.

China şi Rusia, care au drept de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, se opun unei prelungiri a embargoului.

Diplomaţi de la New York au declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca rezoluţia propusă de SUA în acest sens să fie respinsă, ceea ce ar urma să ducă la o lungă confruntare cu repercusiuni asupra acordului nuclear iranian, notează AFP.