DISTRIBUIȚI
Yuri Kochetkov/EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus joi, în contextul crizei economice provocate de propagarea noului tip de coronavirus, un „moratoriu” asupra sancţiunilor economice impuse mai multor ţări, printre care şi Rusiei, informează AFP, scrie agerpres.

„În varianta ideală, ar trebui introdus un moratoriu comun asupra restricţiilor ce vizează bunurile esenţiale şi tranzacţiile financiare pentru achiziţia lor”, a declarat Putin în timpul discursului său la summitul ţărilor din G20.


Citește și : China raportează 67 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus și 6 decese

„Până la urmă, aceasta este o problemă de viaţă sau de moarte a oamenilor, o problemă strict umanitară”, a subliniat şeful statului rus, estimând că „războaiele comerciale şi sancţiunile agravează criza” cauzată de COVID-19.

De asemenea, liderul rus a propus înfiinţarea de „culoare verzi la adăpost de războaie comerciale şi de sancţiuni”, pentru aprovizionarea cu medicamente, produse alimentare, echipamente şi tehnologii.

Economia rusă a fost puternic lovită de criza mondială pe care a generat-o pandemia, în special din cauza prăbuşirii preţului la petrol şi, prin ricoşeu, a rublei.

Citește și : Lumea se îndreaptă către o criză economică mai rea decât cea din anul 2008 (OMC)

Rusia se confrunta deja cu dificultăţi economice din 2014, ca urmare a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse în legătură cu conflictul din Ucraina.

Moscova militează de asemenea pentru îmblânzirea sancţiunilor SUA împotriva Iranului.