DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat vineri pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, că este ”foarte preocupat” de ”acţiunile agresive” ale jihadiştilor în regiunea siriană Idleb, unde regimul sirian se află în ofensivă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, în cadrul unei convorbiri telefonice, să ”intensifice consultările bilaterale pe tema Idleb cu scopul de a reduce tensiunile, de a garanta o încetare a focului şi de a neutraliza ameninţarea teroristă”, a indicat Kremlinul într-un comunicat.


Citește și : Summitul de la Bruxelles privind bugetul multianual al UE s-a încheiat cu un eşec

”Vladimir Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile agresive ale grupărilor extremiste în curs. A fost subliniată necesitatea respectării necondiţionate a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei ”, a spus Kremlinul.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre situaţia din Libia, un alt conflict în care interesele lor diferă, solicitând ”punerea în aplicare într-un mod coerent a deciziilor conferinţei internaţionale de la Berlin din 19 ianuarie”, potrivit sursei citate.

Preşedinţia turcă a indicat la rândul său că Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să ”împiedice” ofensiva la Idleb, ultimul bastion al rebelilor şi jihadiştilor în Siria.

Erdogan a subliniat, de asemenea, că o soluţie la situaţia explozivă din Idleb necesită ” punerea în aplicare completă a acordului de la Soci”, din 2018.

Citește și : Moscova spune că serviciile de informaţii americane duc o campanie împotriva Rusiei în Europa de Est

„Cei doi lideri au afirmat că s-au angajat să respecte toate acordurile” încheiate între cele două părţi, a adăugat preşedinţia turcă.