DISTRIBUIȚI
A view shows the Russian-controlled Zaporizhzhia Nuclear Power Plant during a visit by members of the International Atomic Energy Agency (IAEA) expert mission, in the course of Ukraine-Russia conflict outside Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine, in this picture released September 2, 2022. International Atomic Energy Agency (IAEA)/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Preşedintele rus Vladimir Putin preia sub controlul Rusiei, printr-un decret, controlul Centralei Nucleare Zaprijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o ”propritate federală”, relatează AFP , scrie news.ro

Centrala Nucleară Zaporijjea este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni.


”Guvernul se va asigura ca instalaţiile nucleare ale acestei centrale (…) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată în acest decret, publicat în contextul în care se profilează o vizită în Ucraina a directorului Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

Centrala Nucleară Zaporijjea, situată în regiunea ucraineană Zaporijjea, anexată de Putin vineri alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (est), este ocupată de armata rusă de la începutul lui martie.

Ea este vizată în tiruri de artilerie de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

Situaţia la faţa locului este complexă, declaraţiile celor doi beligeranţi nu pot fi verificate, însă centrala, care se află pe linia frontului, a devenit o miză strategică-cheie şi reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi atinse instalaţiile cele mai sensibile.