DISTRIBUIȚI
CNN

Vladimir Putin a părut să renunțe luni la obiecțiile Rusiei față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, spunând că Moscova nu are nicio problemă cu intrarea lor în alianța militară condusă de SUA, la care vor să adere acum ca reacție la invazia sa în Ucraina, potrivit Reuters, scrie mediafax.

Deși liderul rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va lua măsuri dacă NATO va muta mai multe trupe sau echipamente pe teritoriul noilor săi membri – măsuri pe care Finlanda și Suedia le-au exclus deja – el a spus că extinderea NATO în sine nu reprezintă o amenințare.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

„În ceea ce privește expansiunea, inclusiv a noilor membri Finlanda și Suedia, Rusia nu are nicio problemă cu aceste state. Niciuna! Și astfel, în acest sens, nu există nicio amenințare imediată pentru Rusia din partea unei extinderi care să includă aceste țări”, a declarat Putin.

Comentariile au părut să marcheze o inversare majoră a politicii rusești. Timp de decenii, Moscova a prezentat extinderea NATO prin includerea a noi membri ca fiind o amenințare directă la adresa securității Rusiei, citând-o inclusiv ca o justificare pentru invazia Ucrainei.

Cu doar câteva ore înainte ca Putin să vorbească, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că Finlanda și Suedia fac o greșeală care va avea consecințe de anvergură: „Nu ar trebui să își facă iluzii că noi pur și simplu vom accepta”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, întrebat joia trecută dacă aderarea Finlandei la NATO reprezintă o amenințare pentru Rusia, a răspuns: „Categoric. Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”.

Dar, confruntat cu perspectiva ca propriile sale acțiuni să provoace tocmai extinderea NATO la care s-a opus, Putin pare să fi decis să nu obiecteze direct.

El a declarat totuși că extinderea NATO este folosită de Statele Unite într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă și că Rusia va răspunde dacă alianța va muta arme sau trupe în față.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

„Extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu ar provoca cu siguranță răspunsul nostru. Care va fi acest (răspuns) vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi”, a declarat Putin. „Se creează probleme fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință”.

Finlanda și Suedia spun că acum doresc protecția oferită de tratatul NATO, conform căruia un atac asupra oricărui membru este un atac asupra tuturor.