DISTRIBUIȚI
CNN

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW), cu sediul în SUA, a făcut o analiză după întâlnirea de miercuri a lui Vladimir Putin cu Consiliul Naţional de Securitate, în care acesta a declarat că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”, şi a ajuns la concluzia că liderul rus nu pare dispus să facă o pauză în lupte pe durata iernii, aşa cum sugerase secretarul general al NATO, relatează „The Guardian”, scrie news.ro

În timpul reuniuni de securitate, Putin a avut un ton imperialist. El s-a comparat cu Petru cel Mare, menţionând că Rusia controlează Marea Azov, pentru care a luptat şi ţarul rus, observă ISW.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

ISW a declarat că Putin nu părea dispus să facă o pauză temporară în lupte pentru a se regrupa, aşa cum a sugerat secretarul general al NATO că Kremlinul ar putea căuta să facă.

„Armata rusă continuă operaţiunile ofensive în jurul Bahmut şi îşi refuză – până acum – pauza operaţională care ar fi în concordanţă cu cele mai bune practici militare. Actuala fixaţie a lui Putin de a continua operaţiunile ofensive în jurul Bahmut şi în alte părţi contribuie la capacitatea Ucrainei de a menţine iniţiativa militară în alte părţi ale teatrului. Succesele operaţionale continue ale Ucrainei depind de capacitatea forţelor ucrainene de a continua operaţiunile succesive, fără întrerupere, de-a lungul iernii 2022-2023”, este concluzia experţilor.

Rusia caută să ”îngheţe” luptele în Ucraina pe timpul iernii, cu scopul de a-şi consolida forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, declarase miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. ”Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de îngheţare a acestui război, cel puţin o perioadă scurtă de timp, pentru ca să se poată regrupa, repara, recupera şi apoi să încerce să lanseze o ofenisvă mai mare în primăvară”, a spus Jens Stoltenberg la un eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

 

Pe de altă parte, autorii analizei ISW spun că se pare că există fricţiuni în cadrul armatei belaruse cu privire la încercările Rusiei de a exercita presiuni asupra lor pentru a se alătura războiului. „ISW continuă să evalueze că este foarte puţin probabil ca Belarus să intre în războiul din Ucraina din cauza unor factori interni care limitează dorinţa lui Lukaşenko de a face acest lucru”, conchide ISW.

Belarusul a anunţat că mută, miercuri şi joi, echipamente militare şi forţe de securitate în ceea ce spune că este o verificare a răspunsului său la posibile acte de terorism.