DISTRIBUIȚI
The Daily Beast

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a evitat să comenteze direct decizia Germaniei privind livrarea de tancuri Ucrainei, dar a sugerat că deciziile ţărilor europene sunt influenţate, subliniind că va dura până când va fi restabilită suveranitatea Europei, informează mediafax.

Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu studenţi ai Universităţii din Moscova, dar a evitat să se refere direct la decizia Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri Leopard şi de a autoriza livrarea unor vehicule blindate de acest tip de către alte naţiuni europene. Decizia Germaniei a fost criticată vehement de Ministerul rus de Externe şi de Ambasada Rusiei în Berlin.


Citește și : Armata ucraineană recunoaşte în cele din urmă că A PIERDUT Soledar

În schimb, în dialogul cu un student, Putin a evocat „importanţa acţiunilor de apărare a cetăţenilor ruşi şi a Rusiei”. Referindu-se la actualele tensiuni internaţionale, Putin a afirmat, potrivit agenţiei Reuters, că, „vorbind în mod strict”, Germania rămâne sub ocupaţie militară, o referire la trupele aliate staţionate în statul membru NATO.

„Mult din ceea ce se întâmplă acum are rădăcini adânci. Suveranitatea Europei va fi restabilită, dar se pare că va dura ceva timp”, a afirmat Putin.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a confirmat miercuri decizia de a furniza Ucrainei tancuri Leopard, dar a reafirmat că, deşi va continua să ofere asistenţă militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică. „Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO”, a subliniat Olaf Scholz.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis cancelarului Olaf Scholz că este recunoscător pentru decizia Germaniei de a livra tancuri Leopard şi de a autoriza furnizarea de vehicule blindate de către naţiuni europene. „Sunt principalele tancuri germane, a fost extinsă susţinerea în materie de apărare şi misiunile de instruire, a fost autorizată furnizarea de arme similare de către parteneri. Tocmai am aflat într-o conversaţie cu Olaf Scholz despre aceste decizii importante, care intervin în momentul potrivit. Îi sunt recunoscător în mod sincer cancelarului şi tuturor prietenilor din Germania”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Citește și : Germania APROBĂ livrările de tancuri Leopard pentru Ucraina

Potrivit unor surse citate de publicaţia Der Spiegel, Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene. Statele Unite ar urma să furnizeze încă 40 de tancuri, inclusiv de tip M1 Abrams, potrivit aranjamentului cu Germania.