DISTRIBUIȚI
© Sputnik

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dezminţit vineri informaţiile din jurnalul Washington Post potrivit cărora Rusia se pregăteşte să furnizeze Iranului un satelit avansat pentru a îmbunătăţi semnificativ capacităţile de spionaj ale Teheranului, notează AFP, potrivit agerpres

Cotidianul american a raportat joi că acest satelit, botezat Kanopus-V şi echipat cu o cameră de înaltă rezoluţie, va permite Republicii Islamice să monitorizeze instalaţii ale adversarilor săi în tot Orientul Mijlociu.


Citește și : O nouă tranșă de doze de vaccin împotriva COVID-19, donate de România, au ajuns la Chişinău

Aceste informaţii au fost descrise ca „tâmpenii” de preşedintele Putin cu câteva zile înainte de mult aşteptatul prim summit cu omologul său american, Joe Biden.

„Sunt doar ştiri false. Cel puţin, nu ştiu nimic despre acest gen de lucruri”, a declarat Vladimir Putin pentru canalul NBC News.

Potrivit Washington Post, care citează un fost şi un actual oficial american şi un înalt responsabil dintr-un guvern din Orientul Mijlociu, lansarea satelitului ar putea fi realizată în lunile următoare şi este rezultatul mai multor deplasări ale unor lideri ai Gardienilor revoluţiei din Iran în Rusia începând din 2018.

Satelitul ar urma să fie lansat din Rusia şi dotat cu echipamente ruseşti, potrivit surselor jurnalului. Chiar dacă nu atinge performanţele sateliţilor americani, Iranul ar putea să-l folosească pentru a spiona anumite locuri specifice.

Acest lucru provoacă temeri legate de schimbul de informaţii cu Yemenul, Irakul sau Libanul, pe lângă cele referitoare la dezvoltarea dronelor şi rachetelor balistice de către Iran, potrivit unuia dintre responsabilii citaţi de jurnal.

Citește și : Guvernatorul statului Texas doreşte să reia construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul

Achiziţionarea acestui satelit ar oferi Teheranului, de asemenea, o capacitate mai mare de supraveghere asupra Golfului, bazelor israeliene şi prezenţei militare americane în Irak.

Informaţiile din Washington Post intervin într-un moment delicat în care sunt în curs discuţii între marile puteri pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, denunţat unilateral de Washington în 2018 sub preşedintele Donald Trump, care a restabilit o serie de sancţiuni. Ca răspuns, Teheranul a ignorat din mai 2019 majoritatea limitelor consimţite privind programului său nuclear.