DISTRIBUIȚI
Adevarul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat că Moscova blochează exporturile de cereale din Ucraina şi a minimizat impactul lipsei produselor agricole ucrainene de pe piaţa mondială a alimentelor, relatează The Guardian, scrie news.ro

”Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene. Armata ucraineană a minat căile către porturile lor, nimeni nu îi împiedică să îndepărteze acele mine şi garantăm siguranţa transportului de cereale din acele locuri”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său indonezian, Joko Widodo, în urma întrevederii dintre cei doi şefi de stat.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

În schimb, liderul rus a dat vina pe sancţiunile occidentale pentru problemele de pe piaţa mondială a alimentelor şi pentru creşterea preţurilor.

Jokowi, aşa cum este cunoscut preşedintele Widodo, a declarat reporterilor că Indonezia va continua cooperarea cu Rusia şi a spus că este important să se îndrepte către o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina.

El a spus că a ”transmis” un mesaj din partea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, lui Putin, exprimându-şi ”disponibilitatea” de a ajuta la deschiderea ”comunicării” între cei doi lideri.

Widodo s-a întâlnit miercuri cu omologul său ucrainean într-o vizită la Kiev, potrivit BBC.

”Am transmis mesajul preşedintelui Zelenski preşedintelui Putin”, a spus Widodo după discuţiile de la Moscova.

Putin a mai precizat că Rusia este pregătită să asigure nevoia Indoneziei de îngrăşăminte, a căror aprovizionare a fost afectată de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse de statele occidentale.

Liderul indonezian este actualul preşedinte al G20 şi membru al unui grup de criză al Naţiunilor Unite înfiinţat pentru a aborda ameninţarea foametei globale rezultată din război.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

Widodo l-a invitat pe Zelenski la summitul G20 din noiembrie de la Bali.

Potrivit AFP, preşedintele ucrainean i-a transmis lui Widodo că prezenţa sa va depinde de componenţa membrilor summitului. Rusia este membră a G20 şi, ca atare, este de aşteptat ca Putin să participe.