DISTRIBUIȚI
Sputnik

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat joi că îi revine Occidentului sarcina de a oferi Rusiei garanţiile de securitate pe care ţara sa le solicită şi că de aceasta vor depinde acţiunile viitoare ale Moscovei, transmite Reuters, potrivit agerpres

Putin a mai declarat că NATO „a înşelat” Rusia cu cinci valuri de extindere de la Războiul Rece şi până în prezent şi că SUA au ajuns la uşa Rusiei, cu rachetele lor.


Citește și : Suedia cere din 28 decembrie un test negativ pentru toţi călătorii

„Ce nu-i clar aici? Oare noi ne amplasăm rachetele în apropierea frontierelor Statelor Unite? Nu, SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor, se află deja în pragul (casei noastre). (…) Cursul negocierilor nu este important pentru noi, rezultatul contează… ‘Nici un centimetru spre est’, ne-au spus în anii ’90. Şi ce dacă? Au trişat. Pur şi simplu ne-au păcălit cu neruşinare! Cinci valuri de extindere a NATO, iar acum, ce să vezi, au apărut deja sisteme în România şi Polonia”, a subliniat şeful statului rus, conform traducerii din rusă în engleză oferite de Reuters.

Potrivit lui Putin, presiunea constantă a Occidentului asupra Rusiei poate fi explicată doar prin faptul că ţările occidentale consideră Rusia prea mare chiar şi după prăbuşirea URSS. Liderul rus a menţionat că în 1991, când URSS s-a prăbuşit, ţara a fost împărţită în părţi separate.

„Dar impresia este că acest lucru nu este suficient pentru partenerii noştri. În opinia lor, Rusia este astăzi prea mare. Pentru că ţările europene însele s-au transformat în state mici. Nu mari imperii, ci state mici, cu 60-80 de milioane de locuitori. Dar chiar şi după prăbuşirea URSS, când noi am rămas doar 146 de milioane, este prea mult. Cred că acesta este singurul lucru care poate explica o presiune atât de constantă”, a declarat Putin, citat de TASS.

Preşedintele rus susţine joi conferinţa de presă anuală tradiţională, în care abordează teme din actualitatea internă şi externă, pe fondul tensiunilor cu Occidentul ca urmare a concentrării de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Potrivit Tass, este cea de-a 17-a ediţie a acestui eveniment, care în acest an a revenit la un format faţă în faţă şi se desfăşoară pentru prima dată în sala centrală de expoziţii „Manej” din Moscova pentru că dimensiunea acesteia permite să se asigure distanţa atât între jurnalişti, cât şi între preşedinte şi presă. Din motive de siguranţă epidemiologică pe fondul pandemiei de COVID-19, distanţa dintre masa la care stă preşedintele şi jurnalişti este de cel puţin 20 de metri.

În acest an, 507 reprezentanţi ai presei, din Rusia şi străinătate, au fost acreditaţi la eveniment. Printre cei acreditaţi se numără corespondenţi ai canalului de televiziune Dojd şi ai publicaţiei Meduza, care sunt recunoscute ca agenţi străini în Rusia. Mai mult de jumătate dintre participanţi, potrivit lui Dmitri Peskov, sunt reprezentanţi ai presei regionale. În ceea ce priveşte presa străină, participă aproape toţi corespondenţii acreditaţi în Rusia.

Conferinţa de presă este transmisă în direct pe canalele Rossia-1, Rossia-24, Pervîi Canal (Canal Unu) şi NTV, precum şi pe posturile de radio Maiak, Vesti FM şi Radio Rossii.

Citește și : Purtarea măştii redevine obligatorie în spaţiile deschise din Spania

Interpretarea în direct în limbajul semnelor este asigurată de canalul de televiziune al Televiziunii Publice Ruse (OTR) şi este disponibilă şi pe site-ul OTR. Radiodifuzorul gazdă al evenimentului este Compania de stat de radio şi televiziune din Rusia (VGTRK).

Înainte de conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut jurnaliştilor să păstreze distanţa fizică şi să îşi schimbe măştile pe tot parcursul evenimentului.

De asemenea, el a declarat că, pentru a se respecta măsurile sanitare, microfoanele din zona media vor fi schimbate după fiecare întrebare, iar jurnaliştii le pot lua ca suveniruri.