DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis vineri premierului israelian, Naftali Bennett, că şi-ar dori ca noul cabinet de miniştri israelian să promoveze o politică de continuitate în relaţia cu Rusia, cu ocazia primei lor întâlniri oficiale de când Bennett şi-a preluat funcţia de şef al guvernului în luna iunie, potrivit EFE şi RIA Novosti, transmite şi agerpres.

‘De obicei avem multe probleme pe care putem şi trebuie să le rezolvăm. Sper foarte mult ca, în pofida luptelor politice interne, inevitabile în orice stat, guvernul dumneavoastră să ducă o politică de continuitate în privinţa relaţiilor ruso-israeliene’, a declarat Putin, primindu-l pe prim-ministrul israelian la reşedinţa sa ‘Bociarov rucei’ din Soci, celebră staţiune pe coasta rusă a Mării Negre.


Cteşte şi: Alec Baldwin a ucis o persoană pe platoul de filmare – Black News

Putin a subliniat că Rusia a dezvoltat o ‘relaţie destul de profesionistă şi de încredere’ cu guvernul precedent condus de premierul Benjamin Netanyahu, cu care preşedintele rus a avut numeroase întâlniri şi sincronizare în multe dosare.

Vizita lui Bennett în Rusia coincide cu aniversarea a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, a spus liderul rus, potrivit afirmaţiilor sale difuzate de Kremlin.

În acest context, preşedintele rus a reamintit că Israelul găzduieşte poate cea mai mare comunitate de rusofoni din străinătate, aproximativ un milion de persoane, imigranţi sau descendenţi ai imigranţilor din ţările fostei URSS.

‘În orice caz, suntem încântaţi să-l vedem pe şeful guvernului israelian în Rusia. Bine aţi venit!’, a spus Putin, felicitându-l pe Bennett pentru noua sa funcţie.

Naftali Bennett a afirmat la rândul său că israelienii îl consideră ‘un prieten foarte apropiat’ pe preşedintele rus, potrivit EFE.

‘În cei peste 20 de ani aţi întărit legăturile dintre ţările noastre şi le-aţi ridicat la acest nivel. Aş dori să vă spun, în numele întregii ţări, al tuturor cetăţenilor, că vă vedem ca pe un prieten foarte apropiat şi adevărat al statului Israel’, a spus premierul israelian.

‘Legăturile între Rusia şi Israel reprezintă un element important al politicii externe israeliene’, a subliniat Bennett înainte de plecarea sa spre Soci, subliniind în mod deosebit ‘statutul special al Rusiei în regiune şi rolul său internaţional’.

Premierul israelian a declarat că doreşte să discute cu Putin despre situaţia din Siria şi eforturile destinate limitării programului nuclear iranian.

Preşedintele rus a subliniat că Rusia şi Israelul menţin contacte cu privire la lupta împotriva terorismului în Siria.

‘Depunem eforturi pentru restabilirea statalităţii Siriei, pentru consolidarea ei. Sunt aspecte problematice aici, sunt multe. Dar există puncte de convergenţă şi posibilităţi de cooperare. În special pe probleme legate de combaterea terorismului’, a spus Putin.

Un element important al relaţiilor dintre Rusia şi Israel a fost coordonarea militară în timpul atacurilor pe care Israelul le desfăşoară frecvent în Siria – al cărui guvern este susţinut de Moscova – împotriva ţintelor iraniene sau a poziţiilor miliţiilor şiite asociate cu Teheranul.

Este de aşteptat ca premierul israelian să insiste asupra programului nuclear iranian la discuţiile cu liderul rus, potrivit AFP. La sfârşitul lunii septembrie, de la tribuna Adunării Generale a ONU, Bennett a acuzat Iranul că a depăşit ‘toate liniile roşii’ şi a reafirmat că statul israelian ‘nu va permite’ Teheranului să se doteze cu arma atomică.

Citește și: REGINA a fost internată în spital – Black News

Rusia face parte dintre semnatarii acordului din 2015 de la Viena asupra programului nuclear al Iranului, alături de Germania, China, SUA, Franţa şi Marea Britanie.

SUA, sub preşedinţia lui Donald Trump (2017-2021), s-au retras trei ani mai târziu din acest acord destinat să limiteze programul nuclear al Iranului, dar succesorul său la Casa Albă, Joe Biden, doreşte să revină la masa negocierilor.

Negocierile privind relansarea acordului au fost reluate în aprilie la Viena, dar sunt suspendate din iunie după alegerea preşedintelui iranian ultraconservator Ebrahim Raisi.