DISTRIBUIȚI

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat, potrivit Moscovei, pe omologul său american Joe Biden, într-o convorbire telefonică, despre un atac dejucat ce îl viza pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, informează luni dpa, potrivit agerpres.

Această informaţie a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax..


Citește și : Finlanda şi-a redeschis cafenelele, barurile şi restaurantele

Vladimir Putin şi Joe Biden au discutat la telefon săptămâna trecută.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat sâmbătă că a fost dejucat un atac asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. FSB şi serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbaţi la Moscova. Unul dintre ei ar avea, de asemenea, şi cetăţenie americană.

KGB-ul belarus i-a acuzat pe cei doi bărbaţi arestaţi să pregăteau o lovitură de stat armată. De asemenea, ei au fost acuzaţi că plănuiau să-i ucidă pe Lukaşenko şi familia acestuia.

Informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

Potrivit lui Lukaşenko, servicii de securitate străine s-ar afla în spatele atacului eşuat împotriva sa.

Lukaşenko a alimentat în mod repetat teama în rândul populaţiei, sugerând că oponenţii săi pun la cale o lovitură de stat violentă. În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat de asemenea că a împiedicat declanşarea unei revoluţii ca în Ucraina vecină.

Citește și : Trei alpinişti ruşi au fost salvaţi de pe Muntele Annapurna din Nepal

După alegerile prezidenţiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziţie ca fiind fraudate, sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere demisia lui Lukaşenko şi organizarea unui nou scrutin.

Deşi el şi-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu îl recunoaşte pe Lukaşenko drept preşedinte şi a adoptat sancţiuni împotriva Minskului. Lukaşenko se bazează pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al său.