DISTRIBUIȚI

Şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitrii Kozak, va efectua o vizită de lucru miercuri la Chişinău, vizita sa intervenind la cinci zile după învestirea noului guvern moldovean al premierului Natalia Gavriliţă, relatează marţi mass-media de peste Prut, potrivit agerpres.

Informaţia a fost confirmată marţi de Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, indică Deschide.md.


Citește și: Mexicul se angajează să protejeze o jurnalistă amenințată de traficanții de droguri

Oficialul rus se va întâlni cu reprezentanţi ai puterii de la Chişinău pentru a discuta temele prioritare din agenda bilaterală moldo-rusă.

Într-o emisiune televizată recentă, preşedinta Maia Sandu a menţionat că discuţiile cu autorităţile ruse ar urma să fie lansate de noul guvern şi de noul ministru de externe.

„Vrem o relaţie pragmatică cu Rusia” a declarat Maia Sandu într-un recent interviu acordat publicaţiei „American Purpose”. Ea a spus că se referă, în primul rând, la redeschiderea pieţei ruse pentru exporturile moldovene, clarificarea statutului imigranţilor moldoveni în Rusia şi evacuarea trupelor şi muniţiilor ruseşti din regiunea transnistreană, pentru că prezenţa lor acolo reprezintă „nu numai un pericol naţional, ci un pericol pentru întreagă regiune”, conform NewsMaker.

Citește și: Insula Martinica se ÎNCHIDE și le recomandă turiștilor să plece

„Este o vizită de documentare, partea rusă dorind să se convingă direct de aspiraţiile noii guvernări în materie de politică externă, reintegrarea ţării. Există un şir de chestiuni importante pe agenda bilaterală: cooperarea economică dintre state, aspecte sociale ce ţin de statutul imigranţilor moldoveni etc”, a comentat politologul Igor Volniţchi pentru publicaţia Noi, apropiată socialiştilor (proruşi).

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie din Republica Moldova au fost câştigate de partidul proeuropean Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintei Maia Sandu, în timp ce formaţiunile agreate de Moscova, reunite în cadrul Blocul socialiştilor şi comuniştilor, în frunte cu foştii şefi de stat, Igor Dodon şi Vladimir Voronin, s-au clasat pe poziţia a doua.