DISTRIBUIȚI
Russian Insight

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a apărat miercuri vizita „strict privată” din Austria unde a participat la nunta şefei diplomaţiei austriece Karin Kneissl, susţinută de partidul de extremă-dreapta FPÖ, stârnind critici dure în presă şi din partea opoziţiei de la Viena, relatează AFP, potrivit agerpres.

„A fost o vizită strict privată”, a dat asigurări Putin, într-o conferinţă de presă la Soci, în sud-vestul Rusiei, cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, în contextul în care prezenţa puternicului lider rus la această nuntă a declanşat o amplă polemică în Austria.


Citește și : Putin consideră „contraproductive” şi „lipsite de sens” sancţiunile americane împotriva Rusiei

Însoţit de o trupă de dansatori cazaci, Putin a participat la nunta lui Karin Kneissl, care a avut loc sâmbătă la Gamlitz, un sat viticol din apropiere de Graz, în sud-estul Austriei.

Opoziţia austriacă a denunţat prezenţa lui Putin la nuntă, spunând că afectează reputaţia de neutralitate politică a Austriei, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

O înregistrare video postată online de site-ul televiziunii ruse de stat RT a devenit virală, arătându-o pe şefa diplomaţiei austriece, vizibil bucuroasă, făcând o reverenţă în faţa preşedintelui rus după ce a dansat cu el.

„În ciuda sărbătorii, am putut vorbi cu ministrul afacerilor externe şi cu cancelarul austriac” Sebastian Kurz, a recunoscut totuşi Putin.

„Austria joacă un rol important şi pozitiv nu doar în relaţiile noastre bilaterale, dar şi pentru construirea unui dialog între Rusia şi UE”, a subliniat el.

„În curând, Finlanda va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Sperăm că în acea perioadă vom putea face de asemenea ceva pozitiv pentru restabilirea de relaţii normale ruso-europene”, a adăugat Putin.

Citește și : Putin: Rusia va reacţiona la apariţia unor elemente ale scutului antirachetă la graniţele sale

Tot miercuri, cancelarul Sebastian Kurz a încercat să atenueze criticile şi a spus că Austria este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi împărtăşeşte total poziţia blocului comunitar faţă de Rusia. UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relaţiile dintre Moscova şi UE sunt tensionate şi pe alte teme.

Sebastian Kurz a format în decembrie o coaliţie cu FPÖ, un partid legat din 2016 printr-un acord de parteneriat cu formaţiunea Rusia Unită a lui Putin.

Liderul de la Kremlin este cu regularitate acuzat că încearcă să divizeze blocul comunitar, în special prin cultivarea de legături cu partidele populiste din mai multe ţări europene.