DISTRIBUIȚI
AP

Preşedintele rus Vladimir Putin îndeamnă joi ţările membre BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – să coopereze împotriva ”acţiunilor egoiste” ale Occidentului, în contextul unor sancţiuni fără precedent impuse Rusiei din cauza invaziei şi Războiului din Ucraina, relatează AFP , scrie news.ro .  

”Numai bazându-ne pe o cooperare cinstită şi reciproc avantajoasă putem să căutăm rezolvări ale situaţiei de criză care loveşte economia mondială, din cauza acţiunilor egoiste şi necugetate ale anumitor ţări”, îndeamnă Putin la summitul virtual al BRICS.


Citește și :  Forţele ruse au capturat alte două localităţi de lângă oraşele Lisiciansk şi Severodoneţk

Putin se referă astfel la efectul asupra economiei mondiale pe care-l atribuie sancţiunilor, ci nu invaziei sale a Ucrainei.

El denunţă în acest dscurs încercări ale acestor ţări din Occident de ”a se servi de mecanisme financiare pentru a face întreaga lume responsabilă de propriile lor greşeli de politică macroeconomică”.

”Un rol de conducere alţărilor BRICS este azi mai necesar ca niciodată în vederea elaborării unei politici unificatoare, pozitive, vizând să creeze un sistem (mondial) cu adevărat multipolar”, dă asigurări liderul de la Kremlin.

Citește și : Lansare cu succes pentru racheta europeană Ariane 5

Potrivit lui Putin, ţările BRICS pot conta în acest sens pe susţinerea ”mai multor ţări din Asia şi America Latină, care aspiră la o politică independentă”.