DISTRIBUIȚI
Odessa Journal

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită, marţi, în Tadjikistan, o fostă repubclică sovietică şi un aliat din Asia Centrală, prima sa viztă în afara Rusiei după ce a lansat, la 24 februarie, invazia Ucrainei, anunţă luni Kremlinul, relatează AFP , scrie news.ro

”O vizită de lucru a preşedidntelui (rus Vladimir) Putin este prevăzută mâine (marţi) în Tadjikistan”, anunţă un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Liderul de la Kremlin urmează să efectueze miercuri o vizită în Turkmenistan şi să participe la un summit al ţărilor de la Marea Caspică.

Ultima vizită a lui Putin în străinătate a avut loc în perioada 4-5 februarie, în China, unde s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping, la dechiderea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă, la Beijing.

La un pic mai bine de două săptămâni după aceea, el lansa un asalt rus în Ucraina, după luni de intensificare a unor tensiuni, în pofida unor eforturi diplomatice vizând să împiedice Moscova să atace.

Putin nu a mai efectuat, de atunci, nicio vizită, nici măcar în Belarus, cel mai apropiat aliat al său. Însă preşedintele belarus Aleksandr Lukaeşnko a efectuat mai multe vizite în Rusia.

Tadjikistanul, cea mai săracă ţară din fosta URSS, este un aliat al Rusiei, de care depinde foarte puternic economic.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Liderul de la Kremlin, ţinut într-o ”bulă” sanitară foarte strictă din cauza pandemiei covid-19, a efectuat doar trei vizite în străinătate în perioada februarie 2020-februarie 2022.

El s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden, la Geneva, în iunie 2021, cu premierul indian Narendra Modi, la New Delhi, în decembrie 2021, iar apoi cu Xi Jinping, la beijing, în februarie 2022.